Alles wat je wil weten over de pioenroos

9 feitjes die je nog niet kent

Eén van de fijnste dingen aan het voorjaar is – naast de zon – dat dit hét seizoen is van de pioenroos: de bloem die altijd de lente in haar bol heeft. De hoogste tijd voor een kleine ode aan een van de mooiste cadeautjes van Moeder Natuur.

Klaar voor je jaarlijkse pioen-shot? We hebben de leukste weetjes (en handigste tips) over de Paeonia op een rijtje gezet.

1. Liefde, eer, schoonheid en verlegenheid

Met haar vele blaadjes, zachte kleuren en zoete geur kan het bijna niet anders dan dat betekenis van deze schone bloeister net zo mooi is als ze eruitziet. Pioenrozen staan voor echte liefde, eer, schoonheid en verlegenheid.

2. Kort maar krachtig

Pioenrozen zijn zo kostbaar als ze eruitzien. De plant geeft namelijk maar één keer per jaar – de meesten tussen april en juni – bloemen. Snijd je een bloem af, komt ie pas het jaar daarop weer terug. Eenmaal in je vaas, bloeit een pioenroos vijf tot zeven dagen. Je bloomon bos staat tien dagen happy in de vaas en je pioen blijft daar, als echte ster, maar al te graag zo lang mogelijk in shinen. Met warm weer kan dit wat korter zijn dan je van ze gewend bent. 

peony-9 feitjes die je nog niet kent

3. Van klein naar groot

Als ze er eenmaal zijn, kun je niet om ze heen. Eerst stevig in de knop, maar als ze eenmaal wakker zijn, kan de diameter van de bloem wel 15 tot 20 centimeter groot worden. Dat is ongeveer even groot als een kleine broccoli. #ProTip: zorg dat je een bos pioenen de ruimte geeft om te bloeien. Zet ze daarom met niet al te veel tegelijk in een vaas.

4. Helende werking

De pioenroos heeft haar naam gekregen van Paeon, een mythisch Grieks figuur dat studeerde bij de god van de geneeskunde. Het zogenaamde pioenkruid wordt al honderden jaren gebruikt als traditioneel oosters medicijn tegen buikpijn, plasproblemen en acute infecties. Deze medicijnen zijn allemaal gemaakt van gezuiverde extracten van de bloem, dus laat jouw pioen maar gewoon lekker in de vaas ;-).

peony - 9 feitjes die je nog niet kent

5. Een lang leven

Je zou het niet zeggen omdat haar bloemen maar zo kort bloeien, maar een pioenroos plant kan een mens overleven. Een gezonde plant kan namelijk wel meer dan honderd jaar meegaan. Dat moeten wij nog maar zien te worden…

6. Suikerzoet

Vaak worden je handen kleverig als je een pioen aanraakt. Dat zijn natuurlijke suikers die pioenen zelf aanmaken. Soms hebben ze een beetje moeite met bloeien, omdat hun blaadjes te vastgeplakt zitten.

Kom to the rescue en houd de nog dichte knop onder een zachte straal lauwwarm water om het plaklaagje eraf te spoelen. #ProTip van kweker Niels Molenaar: “Houd de knop naar beneden, zodat het water niet tussen de dichte blaadjes door stroomt. Grote kans dat de bloem binnen twee tot drie dagen in volle bloei staat!”

peony-9 feitjes die je nog niet kent

7. Grootste aantrekkingskracht

Niet alleen wij vallen voor de immense aantrekkingskracht van pioenen, ook mieren zijn tot over hun oren verliefd op de bloemen. De beestjes eten de suikers op die op de blaadjes zit, wat juist weer hartstikke goed is voor het bloeiproces. Oh, mother nature…

8. De keuze is reuze

Pioenenfans kunnen hun hart ophalen: de Paeoniaceae-familie telt maar liefst 1.500 soorten! De Coral pioen is extra bijzonder: als haar blaadjes openvouwen, verandert ze langzaam van kleur. Een verrassinkje van de natuur.

9. Een verborgen boodschap

Last but not least dragen pioenen een bijzondere boodschap uit: Probeer altijd eervol en respectvol te handelen, wees niet bang om je fouten toe te geven en deel je liefde met zoveel mogelijk anderen.En daar sluiten we graag mee af!

Onze collectie

Image Alternative Text

Instagram staat in bloei