Pioenroos: een ode aan onze favoriete lentebloem

9 bijzondere feiten over de pioen

Het is de hoogste tijd voor een ode aan een van de mooiste cadeautjes van Moeder Natuur: de prachtige pioenroos! We hebben de leukste weetjes (en handigste tips) over de Paeonia op een rijtje gezet.

Welke pioenroos je dit voorjaar in onze bossen kunt verwachten? Zet je vaas vast klaar voor de uitbundige ‘Coral Charm’ en de romantische ‘Sarah Bernhardt’. Bestel nu je eerste bos of plan een bezorging!

peony-inbouquet

1. Voorspoed en bloeiende romantiek

Naast het feit dat de pioenroos simpelweg oogverblindend is, is er nóg een reden waarom je deze bloem kunt zien op elk voorjaarsfeest. De betekenis van deze schone bloeister is namelijk minstens zo mooi. Pioenrozen staan voor echte liefde, geluk, voorspoed én bloeiende romantiek.

2. Kort maar krachtig

Pioenrozen zijn misschien wel extra bijzonder omdat de plant maar een keer per jaar in korte tijd haar bloemen laat zien — de meeste soorten bloeien alleen in mei en juni. Snijd je een bloem af, komt ie pas het jaar daarop weer terug. Eenmaal in je vaas bloeit een pioenroos zo’n vijf dagen.

peony-9 feitjes die je nog niet kent

3. Van kleine knop naar indrukwekkende bloem

Als je bos net wordt bezorgd zit de pioen nog stevig in haar knop. Maar als ze eenmaal wakker is kan de diameter van de bloem wel 15 tot 20 centimeter groot worden. Dat is ongeveer even groot als een kleine broccoli.

Tip: zorg dat je pioenen altijd goed de ruimte geeft om te bloeien. Zet pioenen daarom nooit met te veel stelen tegelijk in een vaas.

4. Helende werking

De pioenroos heeft haar naam gekregen van Paieon, de god van de genezing in het Oude Griekenland. Het zogenaamde pioenkruid wordt al honderden jaren gebruikt als traditioneel oosters medicijn tegen buikpijn, blaasproblemen en acute infecties. Deze medicijnen zijn allemaal gemaakt van gezuiverde extracten van de bloem (dus laat jouw pioen vooral lekker in de vaas staan)

peony - 9 feitjes die je nog niet kent

5. Een lang leven

Haar bloemen bloeien dan maar kort; een gezonde pioenroos-plant kan in je tuin zeker 20 jaar lang mooi blijven bloeien. Pioenrozen zijn gemakkelijke en langbloeiende vaste planten. Sommige planten halen zelfs de honderd!

6. Suikerzoet

Vaak worden je handen kleverig als je de knop van een pioen aanraakt. Dat zijn de natuurlijke suikers die pioenen aanmaken. Soms hebben ze een beetje moeite met bloeien, omdat hun blaadjes vastgeplakt zitten. Help je bloem een handje en houd de nog dichte knop onder een zachte straal lauwwarm water om het plaklaagje eraf te spoelen.

Tip van kweker Niels Molenaar: “Houd de knop naar beneden, zodat het water niet tussen de dichte blaadjes door stroomt. Grote kans dat de bloem binnen twee tot drie dagen in volle bloei staat!”

peony-9 feitjes die je nog niet kent

7. Ruiken we honing?

Pioenen zijn er in allerlei kleuren (behalve blauw) en ze ruiken stuk voor stuk heerlijk. Sommige pioenen geuren als rozen, maar er zijn ook soorten die een honingzoet en zelfs citroenachtig aroma afgeven. De pioenrozen die vroeg in het seizoen bloeien, zijn vaak uitbundig van kleur en geven de sterkste geur af. Later in het seizoen zie je de pioenrozen met dubbele bloemen vaker, met een mildere geur. Je vindt ze in de meest prachtige pastelkleuren.

8. De keuze is reuze

Pioenenfans kunnen hun hart ophalen: de Paeoniaceae-familie telt maar liefst 1500 soorten! De Coral-pioen is extra bijzonder: als haar blaadjes openvouwen, verandert ze langzaam van kleur. Weer een verrassinkje van de natuur.

9. Een verborgen boodschap

Last but not least dragen pioenen een bijzondere boodschap uit: ‘Probeer altijd eervol en respectvol te handelen, wees niet bang om je fouten toe te geven en deel je liefde met zoveel mogelijk anderen’. Hartstikke slim, die pioenen.


Elke bloomon bos is gevuld met de allerbeste bloemen van het seizoen. Onze bloemen komen direct van de kweker, en dat betekent extra lang genieten. De pioenrozen die je dit voorjaar kunt verwachten? Zet je vaas vast klaar voor de uitbundige ‘Coral Charm’ en de romantische ‘Sarah Bernhardt’! Bestel je eerste bos of plan een bezorging!

Altijd al willen weten waar het leven van je pioen begint? Neem een kijkje achter de schermen bij onze pioenenkweker Niels en ontdek met onze tips & tricks hoe je deze populaire bloem zo lang mogelijk happy houdt.

Onze collectie

Image Alternative Text

Instagram staat in bloei