Anemoon: kleurrijk als de regenboog
Ze heeft een zwart hart, maar haar achtergrond is hartstikke kleurrijk en allesbehalve deprimerend. De lieflijke anemoon (anemone) voegt een schat aan symboliek, kleur en geur toe aan je bos bloemen. Klaar voor wat facts and figures over deze schone steel?
Familie
De anemoon is van origine een kruid, dat familie is van de ranonkels (Ranunculaceae).
Herkomst
De wortels van de anemoon liggen in Zuid-Europa en Azië.
Speciale kenmerken
Wist je dat er ongeveer 120 verschillende soorten anemonen bestaan? Ze zijn er in de kleuren wit, roze, rood, paars en, heel bijzonder, blauw. Heel zelden vind je een gele. Sommige bloemen hebben meerdere rijen bloemblaadjes, terwijl anderen een enkele rij hebben. Anemonen hebben stevige stengels en hebben door hun uiterlijk veel weg van klaprozen. Echter, de twee zijn geen familie!
Etymologie
Het zaad van de anemoon is pluizig en wordt door de wind vervoerd. Het Griekse anemos, wat wind betekent, werd daarom aan de bloem verbonden door Plinius de Oudere – een Romeins militair en wetenschapper.
Anemona was een nimf aan het hof van godin Flora. Volgens een eeuwenoud verhaal zou haar man Zephyros, de god van de wind, op Anemona verliefd zijn geworden, waarop ze door de jaloerse godin in een bloem veranderd werd. Spannend!
Geschiedenis
Volgens andere bronnen zou de oorsprong van de naam anemoon teruggaan naar de oude Griekse en Latijnse tijd. Het zou namelijk een verbastering van de Semitische naam van Adonis zijn. Men gelooft dat uit zijn bloed de anemoon is ontstaan.
Symboliek
Anemonen staan voor eerlijkheid, verwachting en zorgzaamheid. Alsof dat niet genoeg is, betekent de bloem ‘ik wil graag bij je zijn’. Aan wie zou jij een bos anemonen willen geven nu je dit weet?
Vaasleven
Anemonen blijven ongeveer tien dagen happy in hun vaas staan. Mits je ze een flinke dosis liefde geeft, natuurlijk. Een enkeling blijft soms wel twee weken mooi.
Tips & tricks
Anemonen hebben een dikke steel, die je goed moet verzorgen. Ze kan namelijk zacht worden door bacteriegroei, wat voor troebel water en minder blije bloemen zorgt. Houd je bloemen gezond door het water elke drie dagen te vervangen en dan ook meteen een centimeter van de steel af te knippen. Lekker schuin, graag!