Anjer

Anjer: de muze van elke bloemstylist

We zijn groot fan van deze veelzijdige, betekenisvolle bloem. Ze past in elke bos, waar ze met haar kleurige (en soms licht-geurige) blaadjes iedereens lieveling is. We stellen je voor aan Mevrouw Dianthus, oftewel, de anjer!

Familie

Anjers zijn lid van de anjerfamilie, oftewel Caryophyllaceae

Herkomst

Anjers komen van oorsprong uit Europa en Azië, maar er zijn ook soorten uit Zuid-Afrika. Tegenwoordig komt het merendeel van de professioneel gekweekte anjers uit Ethiopië, Kenia, Spanje en ons bloedeigen Nederland.

Speciale kenmerken

Anjers hebben een sterke geur en worden daarom vaak gebruikt als ingrediënt voor mannengeuren. Habit rouge van Guerlain was in 1965 het eerste parfum met een sterke anjergeur.

Etymologie

De botanische naam Dianthus is afgeleid van het Griekse dios (god), en anthos, dat bloem betekent. Waarschijnlijk heeft de Griekse plantendeskundige Theophrastus (371-287 voor Christus) de plant deze naam gegeven.

Geschiedenis

In de heuvels tussen San Remo (Italië) en Grasse (Frankrijk) zijn grote anjerkwekerijen, aangelegd door René I van Anjou die in 1434 de heerschappij kreeg over de Provence in Frankrijk. Hij liet in de heuvels in die regio oneindig grote anjervelden aanleggen en maakte de Provence daarmee in één klap het kloppend hart van de anjerteelt.

Symboliek

Anjers staan symbool voor doorzettingsvermogen en toewijding: witte anjers worden gebruikt als symbool voor waardering van veteranen en prins Bernhard gebruikte ‘m als teken van verzet.

Een witte anjer staat ook voor pure liefde en geluk, licht rood staat voor bewondering en de donkerrode variant betekent liefde en genegenheid.

Vaasleven

Anjers blijven meestal tien dagen happy in je vaas. Mits je ze goed verzorgt en niet naast een schaal rijpend fruit zet. Anjers zijn namelijk heel gevoelig voor ethyleengas: een gas dat tijdens dit rijpingsproces vrijkomt.

Tips & tricks

Zet je anjers altijd meteen in schoon water na het afknippen van de steel. De ‘wond’ droogt snel in, waardoor de bloem minder goed kan ‘drinken’ en dus minder lang mooi blijft. Gebruik altijd de bijgeleverde bloemenvoeding en haal overtollig blad van de steel: alles onder de rand van de vaas mag eraf om bacteriegroei en onfris ruikend water te voorkomen.

Onze collectie

Image Alternative Text

Instagram staat in bloei