Hulst

Hulst: een stekelig blad met een zachtaardige achtergrond

Hij komt vooral met Kerstmis goed tot zijn recht, met zijn diepgroene bladeren en felrode besjes. De hulst zorgt voor sfeer in huis en is ook nog eens hartstikke makkelijk om te verzorgen. De ilex aquifolium is snel tevreden en blijft lekker lang happy. We vertellen je alles wat je wil weten over deze feestdagen favoriet!

Familie

De hulst is lid van de hulstfamilie, oftewel Aquifoliaceae.

Herkomst

Van origine bloeit de hulst in het westen en zuiden van Europa, het noordwesten van Afrika en het zuidwesten van Azië. Het is de enige groenblijvende tak die van nature voorkomt in de Benelux.

Speciale kenmerken

Hulstbladeren zijn prima als thee te drinken en een natuurlijk medicijn bij jicht en bronchitis. Je kunt de hulstbessen niet eten; daarvoor zitten er te veel giftige stoffen in. Laat de takken in je bloomon bos liever met rust, die zijn alleen om naar te kijken.

Etymologie

Aquifolium, een deel van de Latijnse naam van de hulst, betekent naaldblad. De leerachtige, dikke, diepgroene bladeren aan deze tak zijn venijnig: omdat het blad zo stevig is, zijn de puntige ‘kartels’ pijnlijk als je er met bijvoorbeeld je hand langs gaat.

Geschiedenis

Hulst werd en wordt veel in tuinen en op begraafplaatsen geplant. Vroeger dacht men dat het omhakken van Hulst ongeluk bracht. Dit bijgeloof is ontstaan doordat de bladeren aan de tak heel lang groen blijven en ook de besjes er niet snel afvallen. De hulstboom stond daarom symbool voor de eeuwigheid en kon daarmee het kwaad en ‘de ondergang’ bestrijden.

Symboliek

Hulst is een symbolische plant vanwege zijn altijd groene verschijning. Volgens oud bijgeloof zou hulst bescherming bieden tegen blikseminslag en tegen vijandige machten zoals demonen en heksen.

Vaasleven

Omdat de hulst winterhard is en daardoor heel sterk is, kan deze tak tegen een stootje. Hulst blijft weken lang mooi en kun je, nadat je afscheid hebt moeten nemen van je bos, in een minivaasje zetten voor meer happiness!

Tips & Tricks

Haal alle bladeren die onder de rand van de vaas komen, van de hulsttak af. Op die manier houd je het water schoon en bacterievrij. Pas op voor de stekelige bladeren en draag tuinhandschoenen om te zorgen dat je je handen niet beschadigt.

Onze collectie

Image Alternative Text

Instagram staat in bloei