OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5 x botanische tuinen over de hele wereld

Een hortus botanicus, oftewel een botanische tuin, kun je in maar liefst 120 landen ter wereld vinden. Vaak is zo’n tuin verbonden aan een universiteit en wordt er al jaren of zelfs eeuwen onderzoek naar planten gedaan. Het is dé plek om bijzondere plantensoorten te bekijken en hier meer over te leren. Van down under tot om de hoek: wij inspireren je met een top 5 van botanische tuinen die je niet mag missen!

1. Royal Botanic Gardens Londen

Net buiten het centrum van London, in Kew, liggen de Royal Botanic Gardens. Eén van de hoogtepunten is het Palm House, een van de grootste Victoriaanse kassen ter wereld. In het Waterlily House vind je enkele van de grootste waterlelies op deze aarde. Je vindt er zelfs een Chinese pagoda en Japanse tuinen. De Treetop Walkway is ook een aanrader: hierop heb je een waanzinnig uitzicht over de boomtoppen en tuinen. Ben je fan van botanische kunst? Dan kun je je hart ophalen in de galerijen.

2. Singapore Botanic Gardens

Singapore is geweldige bestemming voor een citytrip. Maar soms wil je tussen al het sightseeën door even de rust opzoeken. Gelukkig liggen de Singapore Botanic Gardens op slechts 5 minuten van de drukke Orchard Road. De tuinen zijn in 2015 benoemd tot UNESCO Werelderfgoed en zijn een oase van rust in deze bruisende metropool. De tuinen zijn opgedeeld in drie ‘cores’. Bezoek het groene Swan Lake in de Tanglin Core of of loop door het regenwoud in de Central Core. Sla hier de beroemde orchideeëntuin niet over!

Tip: het kan in de tuinen erg heet en vochtig worden. Om de hitte een beetje te omzeilen, kun je het beste vroeg op de dag of ‘s avonds laat gaan. Gelukkig zijn de tuinen van 05:00 uur tot 00:00 uur ‘s nachts open!

OLYMPUS DIGITAL CAMERASingapore Botanic Gardens

3. Hortus Botanicus Amsterdam

Wil je het iets dichter bij huis zoeken? Breng dan een bezoek aan de Hortus Botanicus in Amsterdam. De Hortus is zo’n 6000 planten van ruim 4000 soorten rijk. De tuin bestaat al sinds 1638 en is daarmee één van de oudste botanische tuinen van Europa. Wandel door de buitentuin of één van de kassen, zoals de monumentale Palmenkas.

Een extra reden om de Hortus dit jaar te bezoeken is de International Garden Photographer of the Year-tentoonstelling. Van 16 april tot en met 19 september kun je een verzameling van de mooiste planten-, bloemen- en landschapsfotografie ter wereld zien!

4. Botanische tuinen in Berlijn

Ga je liever voor een tuin waar je uren in kunt ronddwalen? Kies dan voor de 43 hectare van de Botanische tuinen in Berlijn. Dit is de grootste botanische tuin van Europa! Bezoek in ieder geval de Grote Tropenkas, waar je de Dendrocalamus giganteus oftewel reuzenbamboe vindt. Zijn reuzenwaterlelies, cactussen of vleesetende planten meer jouw ding? Je vindt het er allemaal.

5. Royal Botanic Gardens in Sydney

In het hart van Sydney, naast het Opera House, liggen de beroemde Royal Botanic Gardens. Vrijwilligers organiseren hier dagelijks rondwandelingen door de tuinen. Ga je liever zelf op ontdekkingstocht? Wandel door de Tropical Horticultural garden vol tropische bloemen, door het woud van palmen in Palm Grove of langs de prachtige vijvers.

Thuis creëer je ook heel eenvoudig een botanische sfeer. Lees meer over ons Urban Jungle-thema of ga met onze DIY tips aan de slag!