Onze 5 favoriete kerstmarkten van 2017 in Europa

Onze 5 favoriete kerstmarkten van 2017 in Europa

Smaakt de Glühwein ergens beter dan in Duitsland? Klinkt Feliz Navidad stiekem niet beter in Spanje? En waar anders vind je authentieke Julbord buffetten dan in Zweden? Dat dachten wij ook. Maar ons eigen kikkerlandje heeft ook van alles in haar mars. Ga erop uit tijdens de mooiste tijd van het jaar. Ontdek 5 van de mooiste en meest originele kerstmarkten van Europa. Zo begint je kerst goed!

Liseberg Kerstmarkt, Gothenburg

Een kerstkaart, maar dan in real life. Zo beschrijf je amusementspark Liseberg nog het beste. Je vindt hier een traditionele  kerstmarkt met miljoenen kerstlampjes en heerlijke aroma’s. Alsof je door een middeleeuws dorp loopt. Compleet met ridders en marskramers. Het Zweedse julbord kerstbuffet staat al klaar. Leuk met kinderen: het bospad naar het knusse huis van de Kerstman. Hier pakken elfjes de kerstcadeaus vast in.

17-19, 24-26 en 30 November, 1-3, 5-10, 12-23 en 26 tot 30 December.

De ambachtelijke Kerstmarkt op de Plaza de España, Madrid

Verras vrienden en familie (of jezelf) met handgemaakte producten. Met liefde gemaakt door Spaanse vakmensen. Uit het hele land. Van speelgoed tot sieraden en van keramiek tot lederwaren. Je kunt het zo gek niet bedenken. Vooral op 28 December. Het is dan El Día de los Santos Innocentes. Letterlijk: de dag van de onschuldige kinderen. Iedereen gaat die dag verkleed de straat op. Daarom vind je ook overal kraampjes met kostuums en pruiken.

9 December tot 5 Januari

Mercatino di Natale Torino, Turijn

Een echte fijnproever? Anders wij wel. Daarom houden we zo van Italië. De kerstmarkt van Turijn staat bekend om zijn culinaire lekkernijen. Een aanrader zijn de wijnen uit verschillende Italiaanse regio’s. De verlichte picknickplaats in de Piazza Borgo Dora is er speciaal voor hapjes en drankjes. Uitgegeten? Ga dan voor de Luci d’Artista stadswandeling. Deze brengt je langs schitterende lichtinstallaties. Zo doe je meteen wat sight seeing.

2 – 23 December (onder voorbehoud)

Baden-Baden Christkindelsmarkt, Baden-Baden
De kerstman op een slee? Een beetje ouderwets. Daarom arriveert hij in Duitsland in een luchtballon. Daar moet je bij zijn op 6 december. Hij deelt dan ook cadeautjes uit aan kinderen. Zij zullen hun ogen uitkijken. Hoor je daar in de verte het geluid van blatende schapen? Is dat de geur van vers hooi? Deze kerstmarkt heeft een van de mooiste levensechte kerststallen die we ooit zagen – midden in het Zwarte Woud. Een onvergetelijke ervaring voor de hele familie.

27 November – 30 December

Kerstmarkt Gemeentegrot en Fluweelengrot, Valkenburg

Een kerstmarkt in een ondergrondse grot. Griezelig? Juist heel gezellig! Deze bijzondere setting stond menigmaal in de top 10 van CNN’s mooiste kerstbestemmingen. Hier vind je nog oude Nederlandse ambachten. Maar ook boven de grond is er genoeg te doen. Onze tip: ga voor de culinaire wandeling Route d’Amuse. Deze brengt je door de knusse binnenstad en een mooi stuk natuur. Onderweg loop je binnen bij fijne restaurants voor een selectie amuses. Proost!

17 November – 7 Januari 2018