Summer in the city

Summer in the city

Dit is de eerste regel uit een zomers Brits liedje uit 1966 dat gaat over hoe een stad toch echt verandert als het warmer en zonniger wordt. Ook Martin Bril schreef hier ooit over: “De opwaaiende fladderende zomerrokjes van de meisjes op de fiets door de binnenstad van Amsterdam. De mannen vanaf het terras proostend op de ondergaande zon, stiekem een schuin oog op de fietsende meisjes met hun benen aangespannen om de trappers in beweging te houden.” En zo kunnen wij er nog wel een paar bedenken!

Hieronder 7 manieren waarop de stad zich klaarmaakt voor de zomer:

  1. Rondrijden met  je spiksplinter nieuwe zonnebril die gezien mag worden op je nog niet helemaal gebruinde gezicht. Over ‘fietsen’ de laatste monturen. Elk moment wordt gepakt om de nieuwe aanwinst te testen.
  2. Op weg naar kantoor zie je een barman het terras losmaken en in de optimale opzet plaatsen. Klaar voor een heerlijk dag. De dauw staat er nog op. Je kunt je voorstellen dat je daar zelf zal neer ploffen aan het einde van de dag of voor een ongeplande lunch!
  3. In het park kom je ineens veel meer hardlopers en volle bootcampklasjes tegen. De medebewoners voelen het ook: het begint weer tijd te worden om strakker in je vel te zitten. Overal rode verhitte gezichten.
  4. De bankjes worden bezet door mensen met een krant, mobiele telefoon, koffie of een partner in crime. Rond de kantoortorens trekken de mannen hun colbert uit en rollen de mouwen op voor een moment buiten. Het hoofd leeg maken, ontsnappen aan die ene gestresste collega en een goed shot vitamine D.
  5. Onderweg valt op dat de daken van de cabrio’s open zijn. Je hoort vrolijke deuntjes of gesprekken vanuit de carkit als je naast ze staat bij het stoplicht. In de zon is het een feest, mensen lijken opzettelijk enkele rondjes extra te rijden.
  6. Thuis komen in een zee van licht, met de zon nog op, dat vraagt om bloeiende levende interieuraccessoires. In het weekend verplaatsen voorjaar-minded interieurliefhebbers zich met planten, potten, gieters, vazen en bossen verse bloemen. Buiten mag ook binnen zijn. Voor je bloemen is het goed ze af en toe buiten te zetten.
  7. Diners buiten op straat, op het terras. Tot laat klinken glazen, SMS toontjes, gelach en gesprekken. Maar deze tijd vraagt nou eenmaal om nieuwe inzichten en dat kan toch wel het best met medeliefhebbers van het voorjaar, tijdens etentjes buiten en gesprekken over het leven.

Als de stad en de inwoners er dan zo klaar voor zijn, zijn wij dat misschien ook wel.

Are you ready?