Ultieme wanderlust – Al zestien jaar op reis

Ultieme wanderlust – Al zestien jaar op reis

‘Gewoon je hart volgen,’ zegt Herman Zapp. Dat is precies wat hij en zijn grote liefde Candelaria nog steeds doen. We vroegen ze naar hun ‘wanderlust’, het thema waarop we de komende weken onze bossen inspireren. Zij hadden het al jong te pakken: de wereld verkennen, dat was hun droom. In 2000 gaven ze zich er helemaal aan over. Ze stapten samen in hun oldtimer om vanuit Argentinië naar Alaska te rijden. En van daaruit verder. Het reizen kunnen ze nog altijd niet laten: “Dit is ons leven.”

“Vrienden en familie verklaarden ons voor gek,” vertelt Herman Zapp. “We hadden alleen die auto en 4.000 dollar.” Het werd de reis van hun leven. Zestien jaar later zijn ze met inmiddels vier kinderen even neergestreken in München. Zelfs de oldtimer heeft alle continenten overleefd – die doet het nog steeds.

Een dream come true, ook al was het heus niet altijd rozengeur: logistieke uitdagingen, gegoochel met scholing en genoeg pech onderweg. Maar: “Onze relatie ging van heel goed naar onbreekbaar, onze kinderen hebben vriendjes over de hele wereld, en hebben de inhoud van geschiedenis-, aardrijkskunde- en filosofieboeken in het echt gezien. Ze hebben ook geleerd dat spullen niet gelukkig maken.”

475_BLOG_Beach01

De ultieme wanderlust-familie leeft van 60 dollar per week, die ze verdienen met het verkopen van schilderijen en het meenemen van spullen voor mensen naar de volgende plek. Toch vindt Herman zichzelf ongekend rijk. “Ik weet nu hoe weinig een mens nodig heeft. Hoe meer je hebt, hoe meer je moet voldoen aan verwachtingen en verplichtingen. To be happy is simple, but the hard part is to be simple. Wij bezitten niks, we leven heel licht en zijn flexibel. Van dag tot dag, van moment tot moment. Gek genoeg hadden we veel meer tegenslagen verwacht onderweg, ook van mensen met slechte bedoelingen. Maar we hebben niks dan hulp en liefde ontvangen. Mensen zijn eigenlijk waar ook ter wereld hetzelfde: we hebben liefde nodig, water en eten, en we willen samen kunnen lachen.”

Op de vraag of hij het iedereen zou aanraden, moet hij zelf hard lachen. “Nee, maar ik raad iedereen aan zijn hart te volgen. Als je doet waar je van droomt, zul je mooie dingen aantrekken. Of het nou reizen is of iets anders, je weet het in je hart.”

De tips van Herman:

  1. Ga voor de spiegel zitten en begin een gesprek met jezelf: Wat wil je nou echt? We willen vaak te veel tegelijk…hou daarmee op en focus op één ding
  2. Dit is jouw droom, jouw leven. Zie het als je eigen verantwoordelijkheid om die droom waar te maken. 
  3. Deel! Je kunt niet alles zelf. Vraag anderen om hulp bij het maken van keuzes. Je zult zien dat je hier ook anderen mee inspireert. 
  4. Wacht niet op iemand. Trek er zelf op uit. Als je doet wat je het liefste doet, komt die grote liefde vanzelf langs. Dan kun je samen aan je droom werken.
  5. Zet je angsten opzij. Je zult ze bij je dragen, maar laat je er niet door leiden. Als er iets mis gaat, heeft het vast een reden. Blijf het proberen

475_BLOG_tango01

Share on: