Maak je eigen glühwein – met bloomon twist

Eet, drink glühwein en geniet!

De meest magische tijd van het jaar roept om geurige glühwein. Verzamel iedereen die je liefhebt voor het lekkerste en meest gezellige drankje van het jaar: we delen twee klassieke recepten met een bloomon twist!

Kerstmis in een glas

Zodra de kerstliedjes uit de radio klinken en het buiten kouder wordt, krijgen we spontaan zin in glühwein. Wij kennen het vooral als drankje dat we graag in december drinken, maar wist je dat glühwein een heel andere geschiedenis kent? De Romeinen waren er dol op. Om warm te blijven in koude, barre tijden, verwarmden ze hun wijn. Om het extra veel smaak te geven, deden ze er kruiden in. In Duitsland sloegen ze daarna aan het experimenteren en voegden ze fruit toe aan het originele recept.

A glühwein a day, keeps the doctor away

De Europeanen hebben glühwein pas écht hot gemaakt: in de Middeleeuwen geloofde men namelijk dat het drankje een geneeskrachtige werking zou hebben. Vooral in de winter, als iedereen tegen een verkoudheid aan zat, was het glühwein wat de dokter op je recept schreef.

Er zijn honderden manieren om glühwein te maken, maar wij hebben er nog een kleine twist aan gegeven. No worries, de basis bestaat gewoon nog steeds uit wijn, kruiden, citroen en zoetigheden. Dít is glühwein the *bloomon-way! *

Recept voor glühwein met rozemarijn

Ingrediënten (12 porties)

  • 1 citroen, alleen de schil
  • 2 sinaasappels
  • 6 kruidnagels (plus extra voor garnering)
  • 2 takken rozemarijn
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kardamom zaden, fijngestampt
  • Snufje gemalen nootmuskaat
  • 150 g basterdsuiker
  • 2 flessen goedkope rode wijn
  • 150 ml gemberwijn

Aan de slag

Schil en pers een sinaasappel. Mix dit in een grote pan, samen met de suiker, kruiden en citroenschil. Voeg genoeg wijn toe om de suiker te doordrenken en verwarm tot alle suiker is opgelost. Laat het geheel koken, net zolang tot het een stroperig goedje is geworden. Zet het vuur lager en voeg de rest van de wijn en gemberwijn toe. Het geheel goed verwarmen, niet laten koken. Snijd de rest van de sinaasappels in partjes en steek daar de kruidnagel in.*Serve it hot! *

Recept voor glühwein met hibiscus

Ingrediënten (12 porties)

  • 250 ml granaatappel sap
  • 2 limoenen, in plakjes
  • 1 sinaasappel
  • 60 g gedroogde hibiscusbloemen
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 tot 3 hele ‘bloemen’ steranijs
  • 130 g basterdsuiker
  • 2 flessen goedkope rode wijn
  • 100 ml donkere rum

Aan de slag

Breng suiker en water aan de kook in een grote pan en roer tot de suiker is opgelost. Doe het vuur laag en doe de hibiscusbloemen erbij. Roer om de bloemen onder te dompelen. Laat 6 tot 10 minuten intrekken. Gebruik een vork of zeefje om de hibiscus eruit te vissen. Voeg de kaneelstokjes toe, samen met de steranijs en de citroen en laat 10 minuten sudderen. Hoe warmer, hoe beter, maar pas op dat het niet gaat koken. Je wil de alcohol nog wel proeven, natuurlijk.

Vergeet niet een foto te delen van jouw zelfgemaakte glühwein! Post ‘m op Instagram en gebruik #bloomon voor een repost.

Onze collectie

Image Alternative Text

Instagram staat in bloei