Anders

Anders

 

Weerbarstige bui vandaag? Toevallig ook nog rood haar en linkshandig? Soms moet je gewoon dwars tegen de stroom in. Kan tot mooie dingen leiden!

De bevallige oranje-roze Rosa ‘Julischka’ (2) maakte in 1974 haar entree – hetzelfde jaar waarin ABBA de wereld veroverde met Waterloo. En David Bowie de single Rebel, Rebel uitbracht. De perfecte soundtrack voor ons nieuwe thema: leve de misfits’.

Het gaat dus over buitenbeentjes deze weken. Over de David Bowies, de vreemde vogels, de tegendraadse types, die allesbehalve standaard zijn. We stoppen er elke keer wel een gekke bloem in. Op de kaartjes ging het al over de harige ballonnetjes van de Asclepias Moby Dick en de rode kangoeroepoot. De Cordyline fruticosa ‘Red Top’ (3) vult het rijtje exoten aan. Op Hawaii gebruiken ze dat gekleurde blad voor de rokjes van inheemse dansers. En stoken ze likeur van de wortels. De Cordyline fruticosa staat wereldwijd bekend als de ‘geluksplant’, dus deze redhead belooft veel goeds.

The Hypericum ‘Fire Flair’ (5) is die steel vol rode besjes. Wist je trouwens dat roodharigen niet grijs worden? Het wordt eerder blond met de jaren. Geluksvogels. Als je rode lokken hebt, ben je sowieso vrij bijzonder: maar 2% van de wereldbevolking heeft rood haar! En die mensen zijn dan ook vaak linkshandig. Is dat bizar of…

De Alstroemeria wordt de Incalelie genoemd. Hij komt – net als de Inca’s – uit Zuid-Amerika. Daar werd hij in de 18e eeuw ontdekt door Cals Alströmer, een leerling van de beroemde Zweedse botanist en ‘vader van de moderne taxonomie’ Carl Linnaeus. Wij hebben gekozen voor de Alstroemeria ‘Lovely’ (1). Want dat is precies wat deze tiger lady is; heb je dat printje gezien?

Tot slot nog een wonderlijke stengel: de Bupleurum rotundifolium ‘Griffithii’ (4). De Nederlandse naam is goudscherm. Of ‘doorwas’. Die aparte bijnaam is te danken aan de steel die dwars door het midden van het blad lijkt te groeien. Doet ie toch weer totaal anders dan de rest.

En waarom ook niet?

  1. Alstroemeria ‘Lovely’
  2. Rosa ‘Julischka’
  3. Cordyline fruticosa ‘Red Top’ 
  4. Bupleurum rotundifolium ‘Griffithii’ 
  5. Hypericum ‘Fire Flair’ 

We zijn heel benieuwd hoe jouw bloemen erbij staan. Post je een plaatje? We kijken naar je uit op Facebook of Instagram – hashtag #bloomon.

 

Share on: