Beestenboel met een gouden randje

Beestenboel met een gouden randje

Een lelie? Of toch niet? Een kangoeroepoot. Én een hanenkam (huh?). Lees verder om te weten te komen wat je allemaal kan verwachten van de bos van deze week…

Solidago (1) noemen we ook wel ‘Guldenroede’: waarschijnlijk omdat het eruit ziet als een gordijn van gouden bloemetjes. Mooi van buiten, maar ook van binnen. Deze bloem wordt vanwege het helende karakter vaak als ingredient gebruikt, in zalf tegen wonden of in thee om vocht en nierstenen af te drijven. Een gouden combinatie zo’n uiterlijk met zo’n karakter.

Mensen noemen de Zantedeschia ‘Gold Medal’ (2) ook wel de calla lelie, terwijl het geen van beiden is. Maar je ziet vast waar de verwarring vandaan komt. Nog een gouden combi in één bloem: het beste van de lelie en de calla.

De volgende is ook zo’n kleurenbom. De pioen, beter bekend als Paeonia ‘Choral Charm’ (3). De bloemblaadjes meteen schitterende koraalkleur openenlangzaam zodra de bos langer staat. En vergeet niet om even te ruiken: de geur is heerlijk.

De Celosia Act Rima (4) noemen we ook wel ‘Hanenkam’. Denk aan die rode pluk op het hoofd van een haan. Als je wat beter kijkt naar deze opvallende creatie doet het je inderdaad wel aan hanenkam denken.

Als laatste een Australische icoon onder de bloemen, de Anigozanthos (5), die ze daar ook wel ‘kangoeroeklauwtje’ noemen vanwege de vorm en structuur. Het voelt alsof deze bloem klauwtjes heeft, net als dit buideldier in het echt heeft. Beter een bloem die er uitziet als een kangoeroeklauw, dan een penis in de vorm van een… vork. Yep, kangoeroemannetjes hebben een dubbele penis. Vrouwtjes hebben overigens drie vagina’s…

Tot zover de biologieles! We hopen dat jij dit extra lange weekend kunt genieten van alles wat de natuur je te bieden heeft.

We zijn altijd benieuwd naar hoe jouw bos er deze week bij staat. Post hem op onze Facebook of Instagram met de hashtag #Bloomonnl.

  1. Solidago (zit in de small, medium en large bos)
  2. Zantedeschia ‘Gold Medal’ (zit in de small, medium en large bos)
  3. Paeonia ‘Coral Charm’ (zit in de medium en large bos)
  4. Celosia argentea ‘Act Vida’ (zit in de small, medium en large bos)
  5. Anigozanthos (zit in de large bos)