Beetje vreemd

Beetje vreemd

Dit is de tweede bos van een nieuwe reeks waarmee we laten zien hoe mooi het ongewone kan zijn. Flamingo’s in de Hollandse kou, een ereprijs van een andere planeet en een wulpse grasspriet uit Zuid-Amerika. O, en geld groeit dus wél aan een boom!

Rook je de eucalyptus al? Goed voor verstopte neuzen, maar ook voor je bankrekening. In Australië, waar de Eucalyptus Cinerea (4) vandaan komt, hebben ze ontdekt dat deze reuzen gouddeeltjes uit de bodem omhoog kunnen pompen. Dat goud slaan ze op in hun blaadjes. Dat zou wel eens heel veel graafwerk kunnen schelen. En dan is dit ook nog een van de snelst groeiende bomen ter wereld. Geur, goud en geen schade voor het milieu: een win-win-win-situatie noemen wij dat.

De Veronica Smart Bizarre (3) is een ereprijs. Maar dit is wel een alien onder zijn soortgenoten. Dat groene kroontje – of is het een mondje? – maakt ‘m een beetje… ja, bizar. Maar dat vinden wij nou juist het toefje op de taart. Een gedurfd toefje, speciaal voor wie eens wat anders dan anders wil.

De Matthiola Italy Apricot (2) is vernoemd naar de excentrieke Italiaanse arts en botanicus Pietro Andrea Mattioli. Dat verklaart het Italiaanse deel van deze violier. Hij was in de 16e eeuw de eerste die een allergische reactie op katten beschreef en een gravure maakte van een tomatenplant. Hoe het dan met die abrikoos zit? Dat is de kleur.

Uit Zuid-Amerika, uit het regenwoud, komt de Anthurium. Je hebt of de koninklijke Anthurium Princess Alexia Mozaiek (1) of de Anthurium Attractive Love – met een blad in de vorm van een hart – gekregen. Wat je misschien aanziet voor de bloem, is eigenlijk een schutblad. De bloemen zijn die kleine friemeltjes op de spadix (dat is die staaf in het midden). Zijn bijnaam is Flamingoplant. Wist je trouwens dat je in Nederland ook wilde flamingo’s kunt spotten die niet net ontsnapt zijn uit Artis? En wat hun truc is om warm te blijven in ons ijskoude water? Op één poot gaan staan. Dan warmen ze die andere ondertussen op tussen hun roze dons. Ook handig als ze ver in de modder wegzakken; dan hebben ze altijd die andere poot nog om zichzelf mee los te trekken.

  1. Anthurium Princess Alexia Mozaiek
  2. Matthiola Italy Apricot
  3. Veronica Smart Bizarre
  4. Eucalyptus Cinerea
  5. Echinacea White Swan

We zijn heel benieuwd hoe jouw bloemen erbij staan. Post je een plaatje? We kijken naar je uit op Facebook of Instagram – hashtag #bloomon.

Share on: