Chillen

Chillen

Een cocktail uit eigen tuin of een ticket naar de Cariben. Met de bos van vandaag kun je alle kanten op. Ook best lekker om even helemaal niets te doen trouwens. Chillen heet dat. Kan ook gewoon thuis met een kop thee.

Als je munt niet zelf in de tuin hebt staan, denk je waarschijnlijk aan iets met groene ruwe blaadjes. Maar die takjes in plastic uit de supermarkt bloeien ook! Met lieve paarse pluimpjes om precies te zijn. Je ruikt waarschijnlijk meteen dat we de Mentha Jocka erin hebben gestopt deze week. Munt is een meesterlijk goedje dat veel drankjes een verfrissende ‘tic’ geeft. Verse muntthee natuurlijk, of gewoon in je waterkaraf. Maar doet het ook goed in een gin-tonic. En het is onmisbaar in een feestelijke mojito. Misschien toch een stekje in de tuin zetten?

Omdat we onverminderd duimen voor goud, hebben we de ‘gouden bloem’ er gewoon nog een keer ingestopt. Dit keer een Chrysanthemum Saba. We weten het niet zeker, maar we denken toch echt dat deze naar dat Bovenwindse eilandje is genoemd. Plaatselijk noemen ze hun paradijsje ‘The Unspoiled Queen’. Check out de Happy video van de eilandbewoners: wij kregen spontaan zin om een ticket te kopen. Maar ook als je net terug bent van vakantie zeker een aanrader. Chille types daar op Saba.

https://youtu.be/IQRZ5lBBV04

De Sanguisorba is een pimpernel. Familie van de rozen, al zou je dat niet zeggen als je ’m ziet. De naam komt uit het Latijn. Het betekent zoiets als ‘bloedzuiger’. Maar de wortelstokken van deze plant worden van oudsher juist gebruikt om het bloeden te stelpen! In de Middeleeuwen dronken soldaten voor de strijd een aftreksel omdat hun wonden dan minder zouden bloeden. De blaadjes hadden weer een heel ander doel: daarmee werd de wijn op smaak gebracht.

De Centaurea Cyanus, zeg maar gewoon korenbloem, dankt zijn naam aan de plek waar hij vroeger altijd stond te bloeien. Helaas zijn ze nauwelijks meer te vinden in de graanvelden. De bloem kun je eten. Ze zitten wel eens in salades – meer voor de kleur dan voor de smaak. Niet schrikken als je tong blauw wordt: de bloem wordt ook gebruikt als voedingskleurstof. Ze zitten trouwens ook in Lady Grey-thee.

Tot slot iets heel anders: geen bloem maar een blad. Dit is de Philodendron Xanadu. Doet dat je denken aan een romantische Amerikaanse musical uit 1980? Nee? Geen wonder, de film was een grote flop. Maar de titelsong Xanadu van Olivia Newton-John met the Electric Light Orchestra werd een grote hit die zomer. De plaat stond acht weken op nummer één in de LP Top 50. Voor wie hem niet gezien heeft: hij gaat dus over een disco die vernoemd is naar de Xanadu-mythe, een bron voor eeuwige jeugd en geluk. Omdat we dat iedereen toewensen, zit dit fraaie blad erbij vandaag. Je weet maar nooit!

https://www.youtube.com/watch?v=LDxcfTm1QTc

Hoe staan jouw bloemen erbij? We zien het graag! Post een foto op Facebook of Instagram met #bloomon.

  1. Centaurea Cyanus
  2. Sanguisorba
  3. Chrysanthemum Saba
  4. Philodendron Xanadu
  5. Mentha Jocka 

Share on: