De Gouden Eeuw en de zilverberk

De Gouden Eeuw en de zilverberk

Januari is de maand om het allemaal anders te doen. Begin het nieuwe jaar buiten je vertrouwde comfort zone en breek met je routines. Denk aan onverwachte bloemen waar je twee keer naar moet kijken.

De Scabiosa atropurpurea ‘Black Knight’ (2) heeft wel wat weg van een speldenkussen. Black Knight klinkt natuurlijk een stuk boeiender. Deze zwarte ridder wordt ook wel ‘Mournful Widow’ genoemd. Niet echt vrolijk makende bijnamen, maar het intense zwart-wit doet ons ook denken aan chocoladetaart met poedersuiker. Toch een fijnere associatie.

De achternaam van de Agapanthus ‘Dr. Brouwer’ (3) doet behoorlijk Nederlands aan, maar deze bloem komt uit Zuid-Afrika. Wij noemen hem dan ook het liefst Afrikaanse lelie. De plant werd door een Nederlander gekweekt en is vernoemd naar een ziekenhuisarts uit Heemstede. Wellicht als dank voor het redden van het leven van de kwekersvrouw? Of in ruil voor een dosis uitheemse medicijnen? We zullen er nooit achterkomen.

Finnen zijn gek op de Betula pendula (5). Zo gek dat ze er uren mee doorbrengen in de sauna. Ze hebben er zelfs hun nationale boom van gemaakt. De bladeren geven hun frisse geur af in de warme houten hokjes. Ook buiten de Finse sauna doet deze tak het goed, dus je hoeft niet per se te stoken deze week. Wij noemen de boom simpelweg Zilverberk.

De Donau is na de Wolga de langste rivier van Europa. Het zoete water verbindt steden als Wenen, Bratislava, Boedapest en Belgrado met elkaar. Duitse schoolkinderen leren met een ezelsbruggetje zowel de linker als rechter zijrivieren uit hun hoofd, maar wij hoeven alleen maar te kijken naar de Limonium ‘Donau Bird’ (1). Vogels genoeg aan de oever van de Donau. Dit exemplaar is getooid met een borstelige, paarse kuif.

De Tulp ‘Avignon’ (4) is met afstand de beroemdste bloem uit deze bos. Over de hele wereld wist hij prijzen in de wacht te slepen. Tulpen zijn in Nederland al sinds de 17e eeuw ongelooflijk populair. Tijdens de Gouden Eeuw waren de bollen zo erg in trek dat de prijs tot ongekende hoogte steeg. Deze hype noemen we de tulpenmanie, tulpengekte, tulpenwoede, of onze favoriet: de bollenrazernij. Op een gegeven moment gingen tulpenbollen over de toonbank voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren meubelmaker. Dat betekent dat ze bijna zoveel waard waren als een Amsterdams grachtenpand. Hoe feller van kleur, hoe gewilder overigens. Wat dat betreft zou de Avignon het waarschijnlijk niet slecht hebben gedaan in die tijd. Rozerood met oranje, en dat zonder er een hypotheek voor af te hoeven sluiten.   

  1. Limonium ‘Donau Bird’ 
  2. Scabiosa atropurpurea ‘Black Knight’ 
  3. Agapanthus ‘Dr. Brouwer’
  4. Tulp ‘Avignon’
  5. Betula pendula

Sharing is caring: laat je zien hoe jouw bloemen erbij staan? Post een plaatje op Facebook of Instagram, hashtag #bloomon

Share on: