De tulp: Hollands glorie?

De tulp: Hollands glorie?

Hoera, de tulp zit weer tussen onze bloemen! Een mooi symbool voor het nieuwe jaar. Om dit te vieren, delen wij wat interessante tulpenfeitjes met je.

Verre Oosten
Mensen zien de tulp vaak als een oer-Hollandse bloem. Maar wist je dat ze van oorsprong helemaal niet van uit ons land komt? Eeuwen geleden groeide de tulp in de berggebieden van Iran en Afghanistan. Op een dag namen nomaden deze bloem mee naar Turkije, waar sultans de bloem op hun tulband (in het Perzisch ‘tulipan’) begonnen te dragen. Zo komt de tulp dus aan haar naam!

Tulpenmanie
Maar hoe kwam de bloem naar ons land? Het begon met Sultan Süleyman, die fan was van de in die tijd bijzondere en waardevolle tulp. Hij gaf ze op zeldzame momenten cadeau aan gasten, waaronder aan een edelman uit Vlaanderen. De edelman gaf de tulp weer aan Carolus Clusius, die professor aan de Universiteit van Leiden werd en de tulpen in de Hortus Botanicus plantte.

2tulpen

Zo werd het een deftige, gewilde bloem die alleen de rijke Hollanders konden kopen. Dit leidde tot een speculatieve handel, de zogenoemde ‘tulpenmanie’. Mensen betaalden bizarre prijzen voor een bol: een bijzondere tulpenbol kon omgerekend wel €5000,- waard zijn. Uiteindelijk was een tulpenbol zelfs zijn gewicht in goud waard.

Favoriet
De tulp is tegenwoordig gelukkig wat betaalbaarder, maar nog steeds populair en zelfs een symbool van ons kikkerlandje. Wist je dat de helft van alle bollenvelden in ons land vol staat met tulpen? De komende weken kun je dus volop genieten van deze ‘Hollandse’ schone. En elke keer weer in een andere vorm of kleur, want er bestaan allerlei verschillende soorten tulpen. Deze bloem verveelt nooit! 

 

Share on:

Tags: