Doorzetters

Doorzetters

Wie kan jou verleiden tot een romantisch weekendje Parijs? Of ben jij degene die het verleiden moet doen? Wij willen iedereen alvast in de stemming brengen met deze bos vol doorzetters. De aanhouder wint.

We weten niet zeker wie deze fiere gladiool zijn naam heeft gegeven: Gladiolus Fat Boy (2). Moesten we toch even denken aan iemand die vroeger gepest werd omdat hij een tikje chubby was, maar nu iedereen de ogen uitsteekt met zijn strakke sixpack. Hm. Waarschijnlijk gaat het eerder om de volle bloemen van dit exemplaar. Gladiolus komt overigens van gladius, wat zwaard betekent. En daarom noemen ze gladiolen ook wel zwaardlelies.

De gele trommelstok blijft een van onze favorieten: Craspedia Globosa (4). Een eigenwijze snuiter onder de bloemen, komt ook nog helemaal uit Australië of Nieuw Zeeland. Het leuke is dat hij heel lang goed blijft in een vaas, dit is een echte die hard. Je kunt dit blije bolletje ook goed drogen.

Eupatorium (5) wordt hier ook wel koninginnenkruid genoemd. Deze bloem is familie van de aster en een favoriet van bijen, hommels en vlinders. En gek genoeg niet vernoemd naar een koningin, maar een koning: Eupator Dionysius, koning van Pontus. Dat was een Griekse kolonie aan de Zwarte Zee, in het huidige Turkije. Eupator heerste daar dik 2000 jaar geleden, van 135 tot 63 voor Christus.

O, en de Hang Amaranthus (3) hoort dus gewoon zo te hangen. Niks aan de hand met deze droopy dreadlock. Of ‘vossenstaart’, zo worden ze hier ook genoemd. Sommige soorten worden in Azië en Afrika als groente geteeld. In Griekenland eten ze ’m ook graag. En de zaden worden steeds meer gebruikt als graanvervanger in glutenvrije diëten.

En tot slot: de Bouvardia (1). De ster van deze week, we hebben hem ook op het kaartje gezet. Voor ons is deze beauty hét symbool van doorzettingsvermogen. Vernoemd naar Charles Bouvard, de Franse weesjongen die het tot lijfarts van Louis XIII schopte. En deze bloem gebruikte in zijn medicinale brouwsels. Hij was namelijk ook een gedreven botanist en nauw betrokken bij de Jardin des Plantes in Parijs, de medicinale kruidentuin die de koning op aandringen van zijn artsen liet maken. Die tuin bestaat nog steeds. Moet je natuurlijk even doorheen kuieren tijdens dat romantische weekendje weg.

Nog niets gepland? Doen! Parijs is prachtig in de herfst.

  1. Bouvardia
  2. Gladiolus Fat Boy
  3. Hanging Amaranthus
  4. Craspedia
  5. Eupatorium

We zien graag hoe jouw bloemen erbij staan! Post een plaatje op Facebook of Instagram – hashtag #bloomon.

 

Share on: