Een mediterrane mix

Een mediterrane mix

Olijven en asperges, zon en de Middellandse Zee. Ze weten er alles van, de bloemen uit de bos van deze week.

De Forsythia x intermedia (1) heeft een lijntje met de fles olijfolie in je keuken. Deze tak is namelijk lid van de olijfboomfamilie (Oleaceae). In het voorjaar vind je de uitbundige bloeier in veel tuinen en vazen. Met z’n gele bloemen is deze heester namelijk dé aankondiger van de lente.

De Thlaspi ‘Green bell’ (3) mag je – gelukkig – ook bij z’n tweede naam noemen: ‘boerenkers’. Je vindt dit kruid met z’n nonchalante sprieten onder andere in het Middellandse Zeegebied. Daar groeit ook de Anemone Marianne (2), die opvallende rode dot in je bos. De Anemoon staat voor overgave, zorgzaamheid en toewijding. Houd ‘m in de gaten deze week, eenmaal in je vaas groeit hij graag nog even door.

Ook geïnspireerd door de mediterrane stijl is de Longiflorum-Asiatic ‘Menorca’ (5). Een perzikkleurige bloem die lijkt op de lelie, maar let op: officieel mogen we ‘m zo niet noemen. Kwekers zijn continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe soorten. Soorten die bijvoorbeeld langer blijven staan. De Longiflorum-Asiatic (LA) is een kruising tussen de Aziatische lelies en Longiflorum lelies. Geen grote fan van de geur van de lelie? Dan kun je nu je hart ophalen: LA’s ruiken niet of nauwelijks.

De Asparagus densiflorus ‘Myersii’ (4) is weer familie van de asperge. En dat kan je eigenlijk ook wel zien, de pluimachtige stengels lijken veel op de groene stelen. Leuk om te weten: deze “asperge” is vernoemd naar de in Amsterdam geboren Frank Nicholas Meyer (1875-1918); een echte plantenjager die – in opdracht van de United States Department of Agriculture – in afgelegen gebieden speurde naar onbekende plantensoorten.

 

  1. Forsythia x intermedia
  2. Anemone ‘Marianne’ 
  3. Thlaspi ‘Green Bell’ 
  4. Asparagus densiflorus ‘Myersii’
  5. Longiflorum-Asiatic ‘Menorca’

 

We zijn benieuwd waar jouw bos deze week staat. Laat je het ons zien? Post een foto op Facebook of Instagram (en vergeet de #bloomon niet!).