Een wereld te ontdekken

Een wereld te ontdekken

We gaan op vakantie en nemen mee: een tandenstoker, een floss flower en een soulmate. Al een bestemming gekozen? Wij twijfelen nog tussen kamperen in Frankrijk of een avontuurlijke reis langs de zijderoute.

De Ammi Visnaga (4) vind je gelukkig in alle windstreken. Dit kruid – familie van selderij, dille en venkel – staat vaak gewoon langs de weg, niet alleen in Europa maar ook in Azië en Noord-Afrika. In Egypte noemen ze het Khella. Daar maken ze er al sinds de oudheid thee van tegen nierstenen en allerlei vormen van kramp. De Nederlandse naam spreekt nog meer tot de verbeelding: tandenstokerkruid! De steeltjes van deze bloem worden ook echt gebruikt om mee te stoken. We kwamen de gedroogde tandenstokerbosjes nog tegen op de markt in Marrakech.

Als bloemen partners zouden hebben, dan is de Ageratum Blue (3) de perfecte match voor onze tandenstoker: de Engelse naam van deze tropische beauty is floss flower! Hier noemen we ze meestal Mexicaantjes. Misschien omdat je er met een beetje fantasie een vrolijke sombrero in zou kunnen zien? De wetenschappelijke naam is in ieder geval afgeleid van het Griekse ageratos, wat ‘eeuwig jong’ betekent.

Voor het oude vertrouwde kamperen-in-Frankrijk-gevoel hebben we er een Gerbera Avignon (2) bij gestoken. Als je je tent opzet in de buurt van Avignon, kun je dit weekend nog naar de finale van het straattheaterfestival. Kun je die beroemde brug ook nog even meepakken. Café au lait en een croissantje erbij… heerlijk. Gerbera’s houden trouwens net zo van licht als wij: ze groeien vaak nog vrolijk door in hun vaas – naar het licht toe. De dozen die van de kweker komen worden daarom altijd ondersteboven vervoerd. Maar wij vinden het juist wel mooi als die strakke bloem een nonchalante slinger maakt om van de zon te genieten.

Miscanthus Sinensis (5) – prachtriet of Chinees riet – is voer voor gedreven globetrotters. Het groeit van nature in China, Mongolië, Taiwan, Korea en Japan, waar je er gigantische velden van vindt. Denk Marco Polo, samoerai, nomadische stepperuiters… zie je ze al langs galopperen? Onze fantasie zal wel weer op hol slaan, maar we geven er gewoon aan toe vandaag: wie weet worden we nog geschaakt op weg naar huis.

Last but not least is de Asclepias Incarnata Soulmate (1). Dit is een van onze favorieten, en dat heeft vooral te maken met de naam. Soulmates, daar kun je er niet genoeg van hebben. De Asclepias wordt trouwens ook wel zijdeplant genoemd. Daarmee past ie weer mooi in het straatje van Marco Polo, die via de zijderoute aan het hof van Koeblai Khan belandde. Ook zo hooked aan die serie? Wij vermoeden dat Marco eigenlijk ook meer op zoek was naar een soulmate dan naar zijde. Maar seizoen drie laat nog wel even op zich wachten: eerst zelf maar eens op avontuur.

Hoe staan jouw bloemen erbij? Post je foto op Facebook of Instagram, hashtag #bloomon. Wij kijken ernaar uit!

  1. Asclepias Incarnata ‘Soulmate’
  2. Gerbera ‘Avignon’
  3. Ageratum Blue
  4. Ammi Visnaga
  5. Miscanthus

Share on: