Even heel wat anders

Even heel wat anders

Poe, poe wij moesten wel even bijkomen van die verkiezingsgekte in de VS. Blij dat we weer over wat anders mogen praten. Over de maan bijvoorbeeld. En over katjes en whisky en liefde. Zomaar wat dingen om blij van te worden.

Maandag is de maan rond. En groot. En fel. Op 14 november hebben we de grootste supermaan van de eeuw! Dat betekent dat de maan veel groter en helderder lijkt dan je hem ooit gezien hebt. En dan regent het ook nog meteoren de dagen eromheen. Groot spektakel dus in de lucht.

Zo. Alweer afgeleid van nasty politics? Tijd voor wat bloemen om blij van te worden. We beginnen ietwat stekelig met de kruisdistel, maar die kleur maakt veel goed. De Eryngium ‘Blue Dynamite’ (4). Dat is nog eens blauw om van te houden.

De Leucospermum ‘Succession’ (3) heeft geen stekels, maar lijkt wel op een speldenkussen. Dat is dan ook meteen zijn bijnaam. Deze bizarre bloem komt van oorsprong uit Zuid-Afrika – speldekussing zeggen ze daar. Ze groeien aan struiken langs de kust van Kaap de Goede Hoop. Het waslaagje op de blaadjes beschermt ze tegen de zoute zeewind.

Die grijze katjes met gele meeldraden heten officieel Salix caprea ‘Kilmarnock’ (5). Dit is een mini-treurwilgje. Maar niets om over te treuren, ze horen zo te hangen. Waarom ze naar Kilmarnock vernoemd zijn weten we eigenlijk niet. Dat is een Schots stadje. ‘Killie’ zeggen de Schotten zelf. Het staat vooral bekend als de plaats waar kruidenier John Walker geschiedenis schreef: in 1820 verkocht hij hier zijn eerste zelfgestookte fles Johnnie Walker.

Harlequin is de paljas uit de Commedia dell’Arte, het eeuwenoude Italiaanse volkstoneel. Deze voorloper van de clown is te herkennen aan zijn zwarte oogmasker en geruite pak. De luchthartige Rosa ‘Harlequin’ (2) is naar hem vernoemd.

Tot slot een anjer die niet onder doet voor die roos: de Dianthus Kino (1). Witte bloemblaadjes met een knalroze randje zorgen voor een opvallende verschijning. De vertaling van de Latijnse naam is ‘goddelijke bloem’. Dat vinden wij van deze zeker. Wist je dat een witte anjer symbool staat voor pure liefde en geluk? En een roze anjer betekent dat je de ander nooit zult vergeten. Joehoe de liefde… daar is ie weer. Bij deze bloem is het dubbel zwijmelen.

  1. Dianthus ‘Kino’
  2. Rosa ‘Harlequin’
  3. Leucospermum ‘Succession’
  4. Eryngium ‘Blue Dynamite’
  5. Salix caprea ‘Kilmarnock’

We zijn benieuwd hoe jouw bloemen erbij staan. Post je een plaatje? We kijken naar je uit op Facebook of Instagram – hashtag #bloomon.

 

Share on: