Feestje

Feestje

Een edele roos, een pittige lelie en een zwierige clematis. Goed gezelschap voor een feestje op tafel. Dit weekend laten we de kurk knallen: zondag zijn we twee!

Het is je vast niet ontgaan, want we hebben er zo’n zin in: dit weekend zijn we jarig. We worden twee, en dat laten we graag zien. Sommige mensen die dit lezen waren erbij vanaf het eerste moment en hebben ons zien groeien. Anderen hebben ons misschien pas net ontdekt. Een mooi moment om onze hele bloomon family te bedanken.

Dat is de boodschap van die grote roze roos in de bos van vandaag. Rozen staan symbool voor heel wat emoties. Hangt af van de kleur. Rood staat natuurlijk voor liefde. En donkerroze zegt dankjewel. Om het nog mooier te maken: dit is de Rosa Topaz (2). Een roze topaas is een zeldzame edelsteen, meestal zijn topazen geel.

Bij lelies denk je al snel aan wit, oranje of roze, maar deze is dus knalrood. De Lilium ‘Latino Red’ (4) heeft temperament. Kijk wel uit voor het stuifmeel, dat is ook pittig. Als je er per ongeluk toch een vlek mee maakt – overkomt ons iedere keer weer – kun je die het beste droog houden. Pak wat plakband en dep met de kleefkant, dan is het zo weg.

Speciaal voor de gelegenheid zit er ook een zwierige clematis in: de Clematis ‘Blue Pirouette’ (5). Die zie je vaker tegen muren groeien dan in een vaas op tafel staan. Deze klimmers komen van oorsprong uit China en Japan. Net crêpe papier, die gedraaide lavendelblauwe blaadjes.

We zijn ook weer gezwicht voor een Lisianthus. Gewoon omdat we er zo van houden. Of een Eustoma, beide namen zijn goed. Dit is een dubbele met twee keer zoveel blaadjes als normaal: de ‘Double Alissa Blue’ (3). Blauw is een breed begrip in de bloemenwereld, een gewoon mens noemt dit paars natuurlijk. Ze worden trouwens ook wel Japanse rozen genoemd. Zonder stekels, dus lekker zacht!

Die paarse pareltjes komen oorspronkelijk uit Azië, maar doen het ook prima in onze koude tuinen. Ze houden het wel vol tot december. De vogels lusten ze niet, dus dat scheelt. ‘Schoonvrucht’ is de Nederlandse naam. Wij zeggen meestal gewoon ‘paarse besjesplant’. En Callicarpa (1) natuurlijk, want zo heet ie officieel. Makkelijk te onthouden voor de Grieken. Kalkos betekent mooi en karpos zijn bessen. Mooie bessen dus. Vind je ook niet?

  1. Callicarpa
  2. Rosa ‘Topaz’ 
  3. Eustoma ‘Double Alissa Blue’
  4. Lilium ‘Latino Red’ 
  5. Clematis ‘Blue Piroutte’ 

We zijn heel benieuwd hoe jouw bloemen erbij staan. Post je een plaatje? We kijken naar je uit op Facebook of Instagram – hashtag #bloomon.

 

Share on: