Gouden randje

Gouden randje

Vandaag is het officiële begin van de herfst. Iets om te vieren, vinden wij. Want dit is het seizoen met een gouden glansje – zolang het nog geen pijpenstelen regent tenminste. En gelukkig doet het dat nog niet! De zon schijnt, de wereld kleurt langzaam geel, oranje en rood. En onze bossen kleuren mee…

Die distelachtige bloem is een saffloer, Carthamus Tinctorius (1) op z’n Latijn. Hij werd vroeger vooral verbouwd om er verf van te maken; tegenwoordig maken ze er olie van, voor in de margarine of slasaus. Houden wij veel minder van dan van de bloem zelf. Die is namelijk fantastisch, wij zijn dol op deze borstelige doorbloeier. En vooral op zijn kleuren. Die veranderen tijdens de bloei: het begint met geel, daarna wordt hij oranje en daarna rood. Helemaal in tune met de herfst en de SPARKS van Anton. In dat laatste stadium zie je trouwens goed waarom hij ook wel ter vervanging van saffraan wordt gebruikt. Maar wij houden ’m dus liever zo lang mogelijk heel.

De Comphrena Globosa (4) komt van origine uit Brazilië, Panama en Guatemala. De Nederlandse naam is kogelamarant. Hoewel hij volgens ons meer op een ananas dan een kogel lijkt. Volgens de natuurgeneeskunde werken deze bloemen goed tegen astma en zuiveren ze de huid. En in Nepal maken ze er kransen van op ‘broerdag’. Die hangen zussen dan liefdevol om hun broers nek. Best een idee – voor vaderdag bijvoorbeeld, in plaats van het zoveelste gadget. Blij wordt ie van deze bloemen sowieso. Vooral als je ze daarna snel in een vaas op tafel zet.

Die fluffy grasspriet draagt de gewichtige naam Calamagrostis Karl Foerster (2). Hij is er in verschillende kleuren, van beige tot bordeaux. Struisriet noemen wij dit. Misschien omdat ie zo ontzettend groot kan worden, hij haalt de 2 meter makkelijk. Beetje té struis voor je vaas, dus we hebben ’m toch maar wat ingekort.

Een anjer mag niet ontbreken in de eerste echte herfstbos. De Latijnse naam voor anjer is Dianthus, een combinatie van Dios (god) en anthos (bloem). Een goddelijke bloem dus. In de bossen van vandaag zit de Dianthus Epsilon (3). Een trosanjer boordevol prachtige paarse roesjes, gewoon om er wat schwung aan te geven. Wat het Griekse alfabet er verder mee heeft te maken, weten we niet. De Epsilon is de E, tot zover komen we wel. We vragen nog even rond, alle suggesties zijn welkom!

En dan nog zoiets goddelijks: een tweekleurig roos. Rosa High & Magic (5) heet deze soort. Tsja, wat kunnen we daar nou nog aan toevoegen? Magisch. We wensen je een week met net zo’n gouden randje als deze roos. Geniet van de herfst!  

We zien graag hoe jouw bloemen erbij staan. Post een plaatje op Facebook of Instagram – hashtag #bloomon. We zijn benieuwd!

  1. Carthamus Tinctorius
  2. Calamagrostis Karl Foerster
  3. Dianthus Epsilon
  4. Gomphrena Globosa
  5. Rosa High & Magic

Share on: