In mei…

In mei…

Love is in the air. Of in ieder geval op tafel. Een roze hart, een zoete violier en een roos die de kluts kwijt is. Mei heet niet voor niets de bloeimaand; tijd om de bloemetjes buiten te zetten.

Het roze hart in je bos is een anthurium, bijnaam flamingoplant. Je hebt of een Anthurium ‘India Love’ of een Anthurium ‘Attractive Love’ (5). Ze komen uit het regenwoud van Zuid-Amerika en staan symbool voor exotische schoonheid. De naam is afgeleid van het Griekse anthos en oura wat bloem en staart betekent. De bloemen zijn eigenlijk die kleine friemeltjes op de staart. Dat roze hart is het schutblad.

De zachtroze Matthiola incana (2) is een zomerviolier. Deze groeit van nature op de kliffen langs de Middellandse Zee en de Canarische eilanden. De bloem is vernoemd naar Pietro Andrea Mattioli, een Italiaanse arts en botanicus uit de 16e eeuw. Wij zijn er dol op omdat ze zo lekker ruiken.

Die vuurrode ‘hanenkam’ doet zijn naam eer aan: dat is de Celosia ‘Act Dara’. Celosia komt van het Griekse kelos, wat verbrand betekent. Hij komt net als de anthurium uit de tropen. En ook deze bloem zit anders in elkaar dan je zou denken: de feitelijke bloemetjes zitten aan de zijkant van de kam. En de kam is eigenlijk een vergroeid deel van de stengel.

De Delphinium elatum ‘Dewi Lady’ (4) is een ridderspoor. De botanische naam komt van het Latijnse woord voor dolfijn. Met een beetje fantasie lijken de knoppen een beetje op een dolfijn. Elatum betekent verhoogd: dit is dan ook de hoge ridderspoor. De Nederlandse naam verwijst dan weer naar de sporen, dat zijn die staartjes aan de achterkant van de bloemen – de staart van de dolfijn. Over dieren gesproken: deze prachtige pluimen zijn zeer geliefd bij bijen en vlinders.

Rosa ‘Ivy’ (1) is eigenlijk een vreemde naam voor de dieproze roos in de bos. Ivy is namelijk Engels voor klimop, en deze kan echt niet klimmen. Maar Ivy is – net als Roos – ook een meisjesnaam. Vast vernoemd naar een heel mooi meisje, deze roos.

 

  1. Rosa ‘Ivy’
  2. Matthiola incana
  3. Celosia ‘Act Dara’
  4. Delphinium elatum ‘Dewi Lady’
  5. Anthurium ‘India Love’ | Anthurium ‘Attractive Love’

 

Hoe staan jouw bloemen erbij? We zijn benieuwd! Post je een plaatje op Facebook of Instagram (#bloomon)?