Last minute

Last minute

Niemandsland. Zo is de laatste week van het jaar het beste te omschrijven. We blikken terug en we zijn in afwachting van wat komen gaat. De dagen zijn kort, grijs en de thermostaatknop heeft steeds meer aandacht nodig. Voor iedereen die geen last minute naar een zonbestemming weet te boeken, kan deze week dus wel wat kleur en exotische gasten gebruiken.

Het lijkt op koraal, een oud muziekinstrument of een flinke hand lychees, maar de Berzelia palacea ‘Red’ (4) is toch echt een tak vol frivole balletjes. Een soort kerstboom inclusief versiering dus. De struik is afkomstig uit Zuid-Afrika, al had die wat ons betreft net zo goed van Mars kunnen komen.

Er zijn nog meer struiken te vinden in onze bos van deze week. De Chamelaucium ‘Violet’ (3) wordt ook wel waxbloem genoemd. Wrijf maar even over de blaadjes om erachter te komen waar deze Australische heester die bijnaam aan verdient heeft. Zodra je dat doet komt er ook nog eens een fijne, frisse geur vrij.

De Aziatische lelie bloeit in twee kleuren. Vandaar de naam Lilium ‘Double Sensation’ (5). Dat ‘Double Sensation klinkt een beetje als een nieuwe douchegel of deodorant, maar met wat voorstellingsvermogen kunnen we ons zo rond de jaarwisseling wel verplaatsen in dat dubbele gevoel.

Helemaal hip is de Antirrhinum majus ‘Potomac Red’ (2). Hij bloeit namelijk in burgundy, dé kleur waar de kledingwinkels dit seizoen mee volhangen. In de volksmond wordt ie ook wel Leeuwenbek genoemd. Na een klein kneepje opent deze bloem zich namelijk net als de bek van een leeuw, al raden we je niet aan dit zelf te proberen.  
De symbolische betekenis van de Leeuwenbek heeft met expressie of juist het bewaren van geheimen te maken. Best een goed idee voor de laatste week van het jaar: Maak van je hart geen moordkuil.

  1. Chrysant ‘Saffina’
  2. Antirrhinum majus ‘Potomac Red’
  3. Chamelaucium ‘Violet’
  4. Berzelia Palacea ‘Red’
  5. Lilium ‘Double Sensation’

Sharing is caring: laat je zien hoe jouw bloemen erbij staan? Post een plaatje op Facebook of Instagram, hashtag #bloomon

Share on: