Magische mix

Magische mix

Anton is verliefd op Berlijn. En wie eigenlijk niet? De bos van deze week is geïnspireerd op de vele gezichten van deze prachtstad. Statige stelen naast frivole kelkjes – it’s all in the mix. En we hopen dat je van paars houdt.

Louis van Gaal maakte er zelfs een gevleugelde Duitse uitdrukking van: ‘Der Tod oder die Gladiolen’. Ze lachen er nog om in Duitsland. Wat is dat toch met voetbaltrainers en vreemde talen? Waar de Nederlandse uitdrukking nou precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar het betekent: erop of eronder, alles of niets. En dan staat de gladiool dus voor alles. Tja, wat kunnen we daar nog aan toevoegen? Voor de dood of de gladiolen gaan getuigt in ieder geval van lef, net als deze paarse stelt – de Gladiolus Purple Mate (2)– in een zomerboeket.

Een heel andere tak is de Polygonum (3). De naam komt uit het Grieks en betekent ‘veel knieën’, een verwijzing naar alle knoppen op deze stevige stengel. Wij noemen hem hier dan ook duizendknoop. De stokken worden vaak gebruikt in bloemstukken. Deze architectonische bos kon er ook wel eentje gebruiken, vond Anton.

De Freesia Valda (4) is een tikje vintage, iets wat heel goed bij Berlijn past – the place to be als je van snuffelen in tweedehands winkeltjes houdt. Deze bloem mag dan ontdekt zijn in Zuid-Afrika, tegenwoordig is hij oer-Nederlands: 97% van de Freesia’s die over de hele wereld verkocht worden komt van Nederlandse kwekers. Je ziet ze vaak in bruidsboeketten. Is geen hint hoor: de vorm van de ‘kam’ doet het nou eenmaal goed in zo’n boeket.

De Dianthus Barbados (1) is een anjer met een ‘gouden’ randje. Terwijl witte anjers nog altijd geassocieerd worden met prins Bernhard en het verzet in WO II, staan rode anjers voor hartstocht en verlangen. Anjers worden niet voor niets vaak in parfums gebruikt. Vooral in mannengeuren; als het op verleiden aankomt doen ze het veel beter dan die chemische deo’s! Deze is naar Barbados vernoemd, alweer een van die schitterende Bovenwindse Eilanden. Dit eilandje staat niet alleen bekend als geboorteplaats van Rihanna, ze hebben er ook prachtige koraalriffen. Deze flamboyante beauty is ongetwijfeld naar een van beide vernoemd.

De dieppaarse Alstroemeria Carline (5) komt uit de koele gebergten van de Andes in Chili, Brazilië en Peru. Dit is de Incalelie. Een echte latino dus, vaak met een bijzonder tijgerprintje op de bloemblaadjes. Opvallend ook is het gedraaide blad. En de oerkracht: deze beauty blijft wel twee weken mooi in een vaas. Genoeg tijd om alvast over de volgende stedentrip na te denken. Zou elke stad zijn eigen kleur hebben? Nog een weekje wanderlust om dat uit te zoeken!

  1. Dianthus Barbados
  2. Gladiolus Purple Mate
  3. Polygonum
  4. Freesia Valda
  5. Alstroemeria Carline

Hoe staan jouw bloemen erbij? We zien het graag! Post een foto op Facebook of Instagram met #bloomon.

Share on: