Merry Christmas

Merry Christmas

Dit weekend is het Kerstmis. En hopelijk ook kerstvakantie! Tijd om samen te cocoonen bij de openhaard, met lekkere hapjes, glühwein, kaarsen op tafel… én bloemen natuurlijk. De Denen – die ook al helemaal into bloomon zijn – hebben er een mooi woord voor: hygge, spreek uit als huu-guh.

Hou je niet van glühwein? Een glas champagne of een goede bordeaux smaakt ook heerlijk bij de openhaard. Maar helemaal hip dus, dat hyggen. Los daarvan ook gewoon heerlijk en precies waar we aan toe zijn zo vlak voor het einde van het jaar.

Hij mag dan ontraditioneel paars-roze zijn, er zit natuurlijk een dennentak in vandaag. Kan niet missen. Wist je dat dennenbomen ongelofelijk oud kunnen worden? De oudste boom van Europa is een denneboom in Griekenland van 1075 jaar. De Pinus Mugo Mughus (5) in je vaas is een jonkie. Een bergden. Komt voor in de Alpen, de Karpaten, en Apennijnen en groeit tot op wel 2.700 meter hoogte. En nu we het toch over de Denen hebben: zij hebben deze Pinus ook op veel lager terrein ingezet, langs de kust, om te voorkomen dan hun duinen verstuiven. En voor wat extra hygge natuurlijk.

De Viburnum Tinus (4) is een sneeuwbal. Een winterbloeier – altijd goed tegen de winterdepressie. Het begint met roze knoppen in november en december, waar later witte bloemetjes uitkomen in de vorm van een halve sneeuwbal. De weersvoorspelling belooft helaas geen witte kerst, eerder een stormachtige. Maar lichtliefhebbers wees gerust: de kortste dag van het jaar hebben we net achter de rug. Vanaf nu worden ze weer langer!

De kleur op tafel komt vandaag van de Gerbera Mini ‘Arabel’ (2). Mag je ook Germini Arabel tegen zeggen. Hoe je weet of je een mini of een maxi te pakken hebt? Als de bloemen een diameter tussen de 6 en 8 cm hebben, vallen ze onder mini.

En dan die roze anemoon: Anemone Cerise (1). Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van de naam. Het woord anemoon zou afgeleid zijn van het Griekse anemos, wat wind betekent. Daarom worden ze ook wel windbloemen genoemd. Maar het kan ook te maken hebben met de nimf Anemona, die door een jaloerse godin in een bloem werd veranderd in de strijd om een man. Wij gaan voor verhaal nummer drie, dat vertelt dat Anemone een verbastering is van Adonis. Nadat hij dodelijk werd gewond door een everzwijn, zorgden een godendrankje (nectar) en de smeekbede van verschillende godinnen voor een wonder. Uit elke bloeddruppel die de grond raakte, groeide een anemoon. En hij mocht af en toe opstaan uit de dood.

De Rose ‘Moody Blues’ (3) brengt een vleugje nostalgie mee. Hoort helemaal bij het in de vlammen staren. Dat ‘moody’ kunnen we alleen niet helemaal thuisbrengen. Nou ja, chagrijnig zijn we allemaal wel eens natuurlijk. Vooral als je net iets te lang en hard doorgewerkt hebt om alles af te krijgen voor de vakantie. Of als je niet kon slapen van die pre-christmas party bij de buren. Hoog tijd voor je eigen feestje. Hygge ze!

  1. Anemone Cerise
  2. Gerbera mini ‘Arabel’
  3. Rose ‘Moody Blues’
  4. Viburnum tinus
  5. Pinus Mugo

 

Sharing is caring: laat je zien hoe jouw bloemen erbij staan? Post een plaatje op Facebook of Instagram, hashtag #bloomon

Share on: