Met kop en schouders

Met kop en schouders

De natuur doet zijn best deze dagen. Wij worden blij van de uitbundige bloesembomen die de stad roze kleuren. Vandaag een Japanse sierkers die het bloesemfeest naar binnen haalt. Maar ook gips en gladiatoren – het moet natuurlijk wel een beetje spannend blijven.

Heb je ze al zien staan buiten? Wat een romantische roze wolk zijn die bomen toch. De Prunus serrulata (4) is een Japanse sierkers. Sakura in het Japans. De Japanners vieren de komst van de lente met het Kersenbloesemfeest, Hanami Matsuri. En ze geven deze bomen vaak cadeau aan andere landen: wij kregen er in 2000 maar liefst vierhonderd, voor in het Amsterdamse Bos. En daarom wordt daar begin april ook een Kersenbloesemfestival gehouden, dat helemaal in het teken staat van de Japanse cultuur. Picknicken onder de bloesems met sushi en sake.

Om bij het Japan-thema te blijven: er zit ook een Japanse roos in. Eentje zonder doorns, dus lekker zacht. Dit is een Lisianthus of een Eustoma, beide namen zijn goed. Het is een dubbele, met twee keer zoveel blaadjes als normaal: de ‘Double Alissa Blue’ (3). Blauw is een breed begrip in bloemenland; wij noemen dit zelf eigenlijk gewoon paars.

Gypsophila paniculata ‘My Pink’ (5) is gipskruid. Ken je deze nog als droogbloem? Terug van weggeweest. Gypsophila betekent ‘kalkminnend’, vandaar dat gips. Dit is om precies te zijn pluimgipskruid; paniculata is dan ook Latijn voor pluim. Heb jij de trommelstokjes en kangoeroepoten uit je vorige bossen ook bewaard? Deze kleine roze bloemetjes kun je er over twee weken zo tussen steken.

De Matthiola incana (2) is een zomerviolier. Van nature groeien deze beauty’s vaak op kliffen langs de kust rond de Middellandse Zee, de zilte zeelucht doet ze goed. Je hebt ze in heel veel kleuren, in de bos van deze week zitten verschillende tinten roze en paars.

Tot slot een lange bonenstaak. Of eigenlijk: een giga-ui. Je kunt het ruiken als je een stukje van de steel snijdt. Ook nog familie van knoflook, bieslook en prei. De Allium ‘Gladiator’ (1) steekt zijn paarse kop overtuigend boven het maaiveld uit, de steel kan wel 1,20 meter hoog worden. Alliums worden van oudsher ingezet om onheil buiten de deur te houden. En ze staan ook voor de overwinning.

Hou die gedachte vast… je kunt het!

  1. Allium ‘Gladiator
  2. Mattiola
  3. Eustoma ‘Double Alissa Blue’
  4. Prunus serrulata
  5. Gypsophila paniculata ‘My Pink’

 

Hoe staan jouw bloemen erbij deze week? We kijken uit naar je foto op Facebook of Instagram, #bloomon.