Mooi rood

Mooi rood

Ook al op je auto staan krabben afgelopen week? Of in je fietsslot moeten blazen omdat ie niet meer open wou? Winter is coming. December begon sprookjesachtig, met een wit waasje over de bomen. Heb jij de kerstboom al staan? De bos van vandaag is helemaal in tune, met veel rood en groen.

Ilex verticillata (4) is een soort hulst, we noemen ’m hier vaak gewoon winterbes. Van winterbessen heb je mannetjes en vrouwtjes. Ze bloeien allebei, maar pas als het stuifmeel van de mannelijke struik de bloemen van de vrouwelijke bereikt, begint het voortplantingsproces. En daar komen dus van die mooie rooie besjes van.

The Grevillea branch (5) komt van origine uit Australië. De Ozzies hebben mooie bijnamen voor ze bedacht: bush toothbrush bijvoorbeeld, of bush lolly. Die laatste hebben ze te danken aan de Aboriginals, die de zoete nectar uit de bloem in hun mond schudden of met water aanlengden tot lekker drankje. Niet meer doen nu, want sommige gecultiveerde soorten zijn giftig.

Er zit er nog eentje in uit Down Under, waar het nu trouwens hoog zomer is. Maar de Ozothamnus ‘Sussex Silver’ (3) kan alle seizoenen aan –  blijft groen in de winter en houdt het hele jaar door dat zilveren glansje.

Bouvardia double ‘Diamond Coral’ (1) is nogal een mondvol. Extra vol zelfs, want deze heeft dubbele bloemen. Die gaan niet allemaal in één keer open, maar iedere dag een beetje meer. Witte bouvardia’s zie je vaak op bruiloften, maar dit is dus een flamboyante rode. Een dorstig type bovendien, dus hou het water in de gaten.

Tot slot de Pinus strobus ‘Blue Shag’ (2), met blauwgroene naalden. Vonden wij wel een mooie aanvulling op de kerstboom. Of staat ie nog niet bij jou? No stress, je hebt nog alle tijd. Enne… laat je niet gek maken deze maand met alles wat nog moet. Die bos in het water is al heel wat ;-).

  1. Bouvardia double ‘Diamond Coral’
  2. Pinus strobus ‘Blue Shag’
  3. Ozothamnus ‘Sussex Silver’
  4. Ilex verticillata
  5. Grevillea branch

We zien graag hoe jouw bloemen erbij staan – sharing is caring. Post je een plaatie op Facebook of Instagram? (hashtag #bloomon)

Share on: