Om te zoenen

Om te zoenen

Zeenimfen, een opa uit Heemskerk, een kapitein vol beloftes en een beauty met hot lips. De meest wonderlijke combinaties zijn vaak het aantrekkelijkst.

Nerines zijn vernoemd naar de Nereïden, de verleidelijke zeenimfen uit de Griekse mythologie. Dat heeft te maken met het verhaal dat in de 17e eeuw een schip uit Zuid-Afrika vol bollen verging voor de kust van Guernsey. Ze spoelden aan op het eiland en bleken het daar bijzonder goed te doen. Daarom worden ze ook wel Guernsey-lelies genoemd. Dit is de Nerine Bowdeni ‘Ras van Roon’ (1). Een wonderlijke combinatie van namen: de toevoeging Ras van Roon komt van veel dichterbij – uit Heemskerk om precies te zijn, van Firma van Roon. ‘Opa’ Jan van Roon begon hier als eerste met de nerineteelt en veredelde dit specifieke exemplaar. Een beetje uit Zuid-Afrika en een beetje uit Noord-Holland dus. Wij zijn dol op deze exotische beauty uit de Hollandse klei.

The Chrysanthemum Santini ‘Soluto’ (4) is een vrij nieuwe soort, waarbij de wat kleinere, compacte bloemen vertakt aan één steel zitten. Chrysanten komen uit China, waar ze al eeuwenlang een symbool voor geluk zijn. In de 15e eeuw voor Christus waren ze daar al bekend als bloeiend kruid met bijzondere krachten. Er is zelfs een hele stad naar vernoemd: Ju-Xian betekent letterlijk Chrysantenstad. Van de bloemen trekken de Chinezen graag een verkoelende thee, die heet Jú hu chá. Wij willen deze ijzersterke bloemen hier ook graag wat meer eer doen toekomen, dus we stoppen hem graag in onze boeketten.

Deze Zantedeschia ‘Captain Promise’ (3) is familie van de aronskelk. Er is vaak verwarring over aronskelk of calla of zantedeschia, ze lijken ook allemaal zo op elkaar. De opvallende kelk is in feite een gekleurd schutblad. Deze specifieke variant is vernoemd naar een Italiaanse botanicus uit Brescia… en een veelbelovende kapitein. Slaat ons gevoel voor romantiek meteen van op hol, heeft toch iets meeslepends zo’n naam.

Over suggestieve namen gesproken: wat dacht je van Eustoma Grandiflorum ‘Rosita Hot Lips’ (2). Hier beter bekend als een lisianthus. Het leuke van deze bloemen is dat ze zo mooi opgerold in hun knop zitten tot ze zich ineens opendraaien en bloeien als een roos. Ze komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar het meeste veredelingswerk is in Japan gedaan. Daar is de lisianthus super populair, en daarom wordt hij ook wel Japanse roos genoemd. Deze variant heeft een bijzonder roze randje. Dat zijn de hot lips natuurlijk. Om te zoenen vinden wij.

  1. Nerine Bowdeni ‘Ras van Roon’
  2. Eustoma Grandiflorum ‘Rosita Hot Lips’
  3. Zantedeschia ‘Captain Promise’
  4. Chrysanthemum Santini ‘Soluto’
  5. Liatris spicata

We zien graag hoe jouw bloemen erbij staan. Post je een plaatje? We kijken uit naar je bericht op Facebook of Instagram – hashtag #bloomon.