Papegaaitje leef je nog?

Papegaaitje leef je nog?

Al helemaal klaar voor het nieuwe jaar? Kun je de winter aan? Of trek je het liefst de dekens nog een keer over je hoofd? De bos van deze week staat in ieder geval helemaal aan en is hartstikke internationaal. We beginnen dichtbij huis, maar reizen via Zuid-Afrika af naar Nieuw-Zeeland, dan langs China en we nemen op de terugweg Londen nog even mee.

In je bos vind je een Iris met een grote, witte kelk. Deze bloem is een echte Hollander. En Nederlanders hopen in deze tijd van het jaar natuurlijk op een beetje sneeuw en ijs. Dat verklaart meteen de naam: ‘White Magic’ (1).

Wereldreiziger Leucadendron Safari Goldstrike (4) komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar deze gele variant werd in Nieuw-Zeeland gekweekt. De laatste twee namen van de struik doen denken aan de goedkope drankjes die je als tiener wegtikte. Maar in dit geval gaat het om een echte safari en niet om die zwarte fles met oranje letters. Ook Goldstrike verwijst niet naar de kaneellikeur met gouddeeltjes, maar naar de goudgele blaadjes. Een geheel katervrije tak dus.

De Eustoma grandiflorum ‘Alissa Green’ (5) wordt voor het gemak ook wel lisianthus genoemd. De bloem heeft ongelooflijk veel blaadjes met charmante rafelrandjes.

De Rosa banksiae ‘Alba Plena’ (2) komt oorspronkelijk uit China. Daar worden de uitbundige knoppen ‘woody perfume flower’ genoemd. Houd je neus maar eens in de buurt van de witte blaadjes. Verzamelaar William Kerr bracht de klimroos in 1807 naar London met behulp van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en gaf haar de naam: ‘Lady White Banks’.  Lady Banks was de vrouw van Sir Joseph Banks, directeur van de botanische tuin in Kew waar de bloem een plekje kreeg. Die Joseph heeft er trouwens voor gezorgd dat Kew kon uitgroeien tot de grootste botanische tuin ter wereld. Het is natuurlijk niet helemaal toevallig dat de grootste composthoop van Europa ook in Kew te vinden is.

We sluiten af met de Tulipa ‘Super Parrot’ (3). Met een beetje fantasie hebben de blaadjes wel iets weg van de witte kaketoe. Deze tulp maakt in ieder geval geen onverwachte bewegingen, geen geluid en hoeft niet op een stokje te zitten.

    1. Iris White Magic’
    2. Rosa banksiae ‘Alba Plena’
    3. Tulipa ‘Super Parrot’
    4. Leucadendron Safari Goldstrike 
    5. Eustoma grandiflorum ‘Alissa Green’

Sharing is caring: laat je zien hoe jouw bloemen erbij staan? Post een plaatje op Facebook of Instagram, hashtag #bloomon

 

 

 

Share on: