Passie

Passie

Veel pink beauty’s vandaag, met hoogdravende namen. Wij gebruiken zelf graag de Hollandse variant: halskruid, sterrenkruid of Zeeuws knoopje. Daar zit ook heus poëzie in. We hopen dat deze bos je inspireert tot meer. We gaan voor passie deze week…

We beginnen vandaag met maar liefst twee Zeeuwse knoopjes: de Astrantia Star of Fire en Astrantia Star of Love (1). We hopen dat dit ‘sterrenkruid’ de liefde en passie deze week doen oplaaien. Soms moet je dat namelijk gewoon even boosten. De passie kan zomaar bedolven raken onder de dagelijkse drukte. Af en toe dat innerlijke vlammetje een beetje opstoken geeft goede energie!

Nog zo’n pink beauty: de Chamelaucium (2). Probeer het maar eens uit te spreken. Wij noemen hem daarom gewoon wax flower – kun je je geen buil aan vallen. Wrijf over de bloemblaadjes en je snapt hoe ze aan die naam komen. Niet te verwarren met wasbloemen trouwens, want dat zijn hoya’s. Deze wax flowers groeien van nature aan struiken in de Australische outback, maar doen het ook prima in een pot op je terras of balkon.

Nummer drie is de Trachelium ‘Lake Michigan Blue’(3): halskruid in het Nederlands. Die naam is te danken aan de helende kwaliteiten. De plant werd vroeger ingezet tegen keelpijn en ontstekingen aan de longpijp, de trachea. Je hebt ze in het wit, paars en blauw. En je ziet het er niet aan af, maar ze zijn familie van de campanula!

Die besjes zijn van de Crocosmia (4), die misschien nog wel beter bekend is als Montbretia. Een knolgewas uit Zuid-Afrika. Had je laatst die bos met die mooie oranje bloemetjes erin? Dit is dus het volgende stadium. Als ze uitgebloeid zijn komen de besjes. Die vinden wij minstens zo mooi als de bloemen. En ze hebben iets heerlijk herfstigs.

De Amarine ‘Belladiva’ (5) is een kruising tussen een nerine en een amaryllis. Alweer twee bollen uit uit Zuid-Afrika – zijn ze daar goed in. Maar de kwekers in ons eigen Heemskerk zijn dan weer wereldberoemd om hun veredelingskunsten met deze bloemen. ‘Bella’ is deze grillige diva zeker. Treat her like a lady: een extra schone vaas en een drupje chloor in het water doet wonderen.

  1. Astrantia ‘Star of Fire’ & ‘Star of Love’
  2. Chamelaucium
  3. Trachelium ‘Lake Michigan Blue ’
  4. Crocosmia bes
  5. Amarine ‘Belladiva’

We zien graag hoe jouw bloemen erbij staan. Post je een plaatje? Dat kan op Facebook of Instagram – hashtag #bloomon.

Share on: