Power to the flower

Power to the flower

Tuurlijk, we wisten het allang. Van bloemen word je blij. Maar altijd fijn als zo’n aanname bevestigd wordt door de wetenschap. Bloemen doen zelfs meer goed dan je denkt!

Wereldwijd hebben verschillende universiteiten zich eraan gewaagd en de bollebozen zijn het erover eens: bloemen hebben een positief effect op gevoelens, gedrag en geheugen. De onderzoekers van The State University of New Jersey bewezen het tien jaar geleden al. Een paar jaar later bevestigde onze eigen Wageningen University dat je van bloemen in de kamer gelukkiger wordt. Je wordt er vriendelijker, rustiger, minder achterdochtig en minder neerslachtig van. En je ervaart de mensen om je heen ook nog eens als prettiger. Het mooie is dat ze in Wageningen hebben vastgesteld dat dat alles ook op een onbewust niveau gebeurt. Bloemen krijgen dus meer voor elkaar dan je denkt!

Tsja, dat is toch gewoon flower power? Zaten ze er toch niet naast in de sixties en seventies, ook al was er toen nog geen onderzoek om het te staven. Nou ja, die LSD was bij nader inzien niet nodig geweest; niets zo geestverruimend als een goede bos bloemen op tafel, weten we nu. Alleen al daarom durfden we het aan: dit bonte gezelschap is geïnspireerd op het hippietijdperk. Maar dan wel met onze eigen touch natuurlijk.

Laten we beginnen met de Astilbe Europa (1). Deze lichtroze pluimspirea is een aaibare softie, goed voor een flinke dosis love, peace and happiness. Voor de gezonde balans hebben we daar wel weer een stekelig exemplaar naast gezet: de Eryngium Supernova Qstar (5). Een ouderwetse distel, maar dan wel een die straalt. De Freesia Dubbel Mandarine (4) is ook al zo’n retrobloem. De witte variant wordt veel gebruikt in bruidsboeketten. Maar we wilden ook weer niet te hard van stapel lopen met al die kersverse emoties, dus we zijn toch voor oranje gegaan.

De nerine zie je trouwens ook veel op bruiloften. De bollen van deze Zuid-Afrikaanse ‘kliplelie’ zouden ooit op Guernsey zijn aangespoeld, en van daaruit bij ons zijn beland. Het verhaal gaat dat de sierlijke bloemen vernoemd zijn naar de Nereïden, de beeldschone dochters van de Griekse zeegod Nereus. En zou deze Nerine Favourite (2) dan zijn lieveling zijn geweest? Hm, wij kunnen het allemaal niet bewijzen, maar wie weet dient zich daar nog een wetenschapper voor aan.

De laatste is Anethum Graveolens (3). Het blad verraadt dat dit dille is. Vroeger kweekte men dille puur voor het groen, als smaakmaker van augurken, soep, saus of vis. Maar in de jaren zeventig begonnen ze de meerwaarde van die prachtige gele bloemen te zien. Inmiddels wordt de hele plant gebruikt. Een echte powerplant dus – paste wel bij ons thema, vonden wij.

  1. Astilbe Europa.
  2. Nerine Favourite
  3. Anethum Graveolens.
  4. Freesia Dubbel Mandarine
  5. Eryngium Supernova Qstar

Hoe staan jouw bloemen erbij? We zien het graag op Facebook of Instagram, #bloomonNL!

Share on: