Punky Pasen

Punky Pasen

Paashazen, kuikens, konijnen en egg-emoticons; er is geen ontkomen meer aan. En natuurlijk zijn wij ons ook allang te buiten gegaan aan de chocolade-eitjes. Maar het mooiste van nu zijn de bloemen. In de ban van het seizoen zijn we gezwicht voor een narcis, een tulp, een iris. En een paradijsvogel – om niet helemáál toe te geven aan de Paasgekte.

Om maar meteen met de paradijsvogelbloem – die met snavel en punkkuif – in huis te vallen: Strelitzia reginae (4). Klinkt koninklijk en dat is het ook: reginae betekent ‘voor een koningin’. Een goed cadeau voor een speciale dame dus. Ze komen van origine uit Zuid-Afrika, maar doen het hier ook prima als kuipplant. Als er blad aan zit zul je zien dat ze familie zijn van de banaan.

De Dianthus caryophyllus (5) is een tuinanjer. Deze anjers worden veel gebruikt in parfums, de geur doet denken aan kruidnagel. Dianthus betekent goddelijke bloem. Tja, hebben we weinig aan toe te voegen. Behalve dat ze het meestal langer volhouden dan de rest. Wij zetten ze hier vaak na twee weken nog met de overblijvers in een klein vaasje.

De Cupressus macrocarpa ‘Goldcrest’ (3) is een ondersoort van de beroemde Montereycipressen, die van nature alleen voorkomen in twee bossen aan de kust van in Californië, bij de oude hoofdstad Monterey. Deze geelgroene kamervariant is vernoemd naar het kleinste vogeltje van Europa: het goudhaantje, goldcrest in het Engels, met ook al zo’n opvallende felgekleurde kruin.

Hoog tijd voor een bloem van eigen bodem. De Iris pseudacorus (1) is een gele lis. Je vindt ze hier vooral langs de sloot, ze houden van natte voeten. De driekantige zaaddozen die ze na de bloei vormen, hebben speciale luchtkussentjes waardoor ze uiteindelijk naar hun volgende bestemming drijven.

En omdat het nou eenmaal bijna Pasen is, sluiten we af met een tulp. Maar dan wel een Franse. Zo eentje die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Deze Tulipa ‘Menton’ (2) is niet alleen extra groot, hij heeft ook nog eens de RHS Award of Garden Merit gewonnen, een prestigieuze prijs in bloemenland. Dat heeft vast iets te maken met de kleur: een dieproze bloem met een subtiel oranje randje. Wij waren meteen verkocht.

  1. Iris pseudacorus
  2. Tulipa ‘Menton’
  3. Cupressus macrocarpa ‘Goldcrest’
  4. Strelitzia reginae
  5. Dianthus caryophyllus

Hoe staan jouw bloemen erbij? We zijn benieuwd! Post je een plaatje op Facebook of Instagram (#bloomon)?