Puur natuur

Puur natuur

Takje hier, besje daar, de vogels zullen er blij mee zijn. Eerste roodborstje al gezien? Dan wordt het koud! En eh… nat. Ook alweer een paar keer natgeregend? Tja, herfst, het was onvermijdelijk. De bloemen van vandaag halen de warmte binnen. Neem gerust wat cocoon-tijd deze week.

We hebben al een paar hangende vossen- en kattenstaarten langs zien komen de afgelopen weken, maar dit is de staande variant van de Amaranthus (1). Als je al een tijdje aan het ‘bloomonnen’ bent, zul je inmiddels wel een aardig woordje Grieks spreken. Voor de liefhebbers: Amaranthus is een samentrekking van amarantos en anthos. Het betekent ‘bloem die niet verwelkt’. Die naamgevers wisten waar ze het over hadden, deze blijft echt héél lang goed. Als je er na een tijdje toch genoeg van hebt: van de zaadjes kun je ook mini-popcorn maken.

Voor het herfstgevoel hebben we er ook een boomtak ingestopt die zijn blaadjes al heeft laten vallen – en juist daarom zo mooi is. Dit is de Salix babylonica Tortuosa (5). Wordt ook wel de Salyx matsudana Tortuosa genoemd. Hier houden we het graag simpel en zeggen we gewoon krulwilg of kronkelwilg. Het vrolijke neefje van de treurwilg. Het zou kunnen dat dit twijgje wortel schiet als je hem lang genoeg laat staan. Voordat je ’m in de tuin zet is het goed om te weten dat hij als boom zo’n 12 meter hoog wordt. De vogels zullen er wel blij mee zijn, want die krultakken zijn ideaal om nestjes in te bouwen.

De kangoeroepoot komt van ver. Uit Australië, hoe kan het ook anders. De rode zat er vorige week in, vandaag gaan we voor groen. Anigozanthos (3) betekent ‘ongelijke bloem’ en ook dat dekt de lading prima. Ze staan als een hanenkam op hun lange stengel. Om de dierentuin compleet te maken: deze kangoeroepoot laat geen insecten binnen, hij is voor de voortplanting aangewezen op vogels. En heel soms wil een hongerige marmot nog wel een zaadje meepikken.

Rozenbottels (4) zijn de vruchtjes van rozen. Afhankelijk van het soort roos kunnen ze rood, oranje, of zwart zijn. Deze komen van de Rosa Red Fruitilia (4). Rozenbottels zitten bomvol vitamine C. Veel dieren – ja, daar heb je die vogels weer – komen er de winter op door, maar we lusten er zelf ook wat van: thee, jam, limonade, wijn, taart… in Zweden eten ze zelfs zoete rozenbottelsoep: nyponsoppa.

De Euphorbia Fulgens (2) komt van oorsprong uit Mexico. Er zijn heel veel verschillende soorten Eurphorbia’s, die vaak totaal niet op elkaar lijken. De overeenkomst is het kleverige witte melksap dat erin zit. Daar hebben ze de naam wolfsmelk aan te danken. Dit giftige sap zorgt ervoor dat de parasieten wegblijven. Een prima afweermechanisme dus. Ze zijn vernoemd naar Euphorbos, een geneesheer van koning Juba II van Mauritanië. Nog nooit van gehoord? Hij was getrouwd met de dochter van Cleopatra en Marcus Antonius. Geluksvogel.

  1. Amaranthus
  2. Euphorbia Fulgens
  3. Anigozanthos
  4. Rozenbottel, Rosa Red Fruitilia
  5. Salix babylonica Tortuosa

We zien graag hoe jouw bloemen erbij staan. Post je een plaatje? We kijken uit naar je bericht op Facebook of Instagram – hashtag #bloomon.

 

Share on: