Rondje lopen

Rondje lopen

Ren en race jij dagelijks ook wat af? Weet je wat pas goed is? Wandelen! Dat schept ruimte in je hoofd voor slimme ingevingen: dat het tijd is voor een nieuwe regenjas bijvoorbeeld. Of om te gaan koken met kurkuma.

Oprah zweert er al jaren bij: een dagelijkse wandeling is dé manier om je lijf in shape te krijgen. Een halfuur lopen per dag doet wonderen voor je conditie, vooral net na het eten. Ja wij moesten ook een drempel over, en het lukt Oprah duidelijk ook niet altijd. Maar het werkt écht! Het mooie is dat je niet per se hard hoeft te gaan: gewoon lopen, zonder al dat hijgen en zweten doet meer goed dan je zou denken. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest.

Omdat lopen relatief weinig inspanning kost, kunnen onze hersenen zich ondertussen aan andere zaken wijden. Dat gaat bijna vanzelf. Het verwerken van de dag, een oplossing bedenken voor een lastig probleem, of er gewoon wat op los fantaseren. Het hoeft heus niet zo diepzinnig allemaal. Die leuke regenjas die je net voorbij zag fietsen is best een gedachte waard – droog op je werk aankomen is tenslotte winst deze dagen.

Nog een voordeel: terwijl je in de auto of op de fiets aan van alles voorbij sjeest, zie je te voet veel meer. Dat in die leuke jas een nog leuker figuur zat bijvoorbeeld. Een nestje zwaluwen onder de brug. Of een schitterende clematis die langs een regenpijp omhoog klimt. Als reminder hebben we er eentje voor je geplukt: de Clematis Pirouette (4). Deze sierlijke klimmer doet het prima in een vaas!

Op zo’n rondje door de buurt zie je bloemen op de gekste plekken. Ze groeien dapper door tegels heen en zelfs uit muren. De Scabiosa (5) – schurftkruid of duifkruid – vind je ook gewoon langs de weg als je goed kijkt. De naam heeft te maken met de manier waarop de bloemblaadjes over elkaar liggen. Maar laten we daar niet te lang over filosoferen, want die blaadjes zitten er vandaag helemaal niet aan. Onze Anton is totaal verliefd op de bijzondere zaaddoos van deze bloem, dus dat is wat je hier ziet. Het Zeeuws Knoopje, de Astrantia Million Stars (3), is echt een zeldzaam juweeltje in de berm, dat vergt nog behoorlijk wat speurwerk. En de paars-blauwe trechtertjes van de Brodiaea (1) kun je hier eigenlijk alleen maar spotten in voortuintjes. Lukraak over een hegje stappen is trouwens ook een manier om nieuwe mensen te ontmoeten.

Blijft er nog één over: de Curcuma Siam Shadow (2). Deze exotische vreemdeling komt van origine uit Thailand. De wortelstokken kennen we als geelwortel of kurkuma. En Ottolenghi is niet de enige die daar wonderen mee verricht. In het AMC lopen nu twee onderzoeken naar kurkuma als medicijn tegen kanker. De werkzame stof in geelwortel, ‘curcumin’, zou slechte cellen kunnen afremmen. En dit magische goedje ligt voor maar een paar euro in de supermarkt! Wij gaan nog even een potje halen nu we toch onderweg zijn. Het is namelijk nog lekker ook.

1. Brodiaea
2. Curcuma Siam Shadow
3. Astrantia Million Stars
4. Clematis Piroutte
5. Scabiosa
Wij hebben gewandeld! Jij ook? Nog wat leuks tegengekomen? Post het op onze Facebook.

Share on: