Roze wolk

Roze wolk

Waarom gaat jouw rij voor de kassa in de supermarkt altijd veel langzamer dan de rij ernaast? En regent het steeds nét als jij op de fiets wil stappen? Of lijkt dat allemaal maar zo? Tegen de grijze wolken in presenteren wij een roze rijtje. Ons motto deze week: think pink!

De veredelaar die deze bloem doopte was ongetwijfeld fan van ze. De psychedelische rock van Pink Floyd heeft wel meer botanisten geïnspireerd. Dit is de Alstroemeria ‘Pink Floyd’ (4). Alstroemerias worden hier vaak Incalelies genoemd. Ze komen van origine uit de Andes en ze zijn te herkennen aan het subtiele tijgerprintje en hun eigenwijs gedraaide blaadjes. Het kan zijn dat de knoppen wat langzamer open gaan dan de rest, maar laatbloeiers zijn vaak langbloeiers: deze pink beauty blijft wel twee weken mooi in een vaas.

De Matthiola (1) is vernoemd naar Pietro Andrea Mattioli, een Italiaanse arts en botanicus uit de 16e eeuw. Hij was de eerste die ooit iets schreef over een extreem geval van kattenallergie. En de oudste gravure van een tomatenplant is ook van zijn hand. Deze zoet geurende violier groeit van nature aan de Middellandse Zee. Er zitten verschillende varianten in de bos van deze week – wel allemaal roze natuurlijk.

Voor de Protea (2) moet je nog wat verder naar het zuiden, naar Kaap de Goede Hoop. Deze exoot kreeg zijn naam in de 18e eeuw van de beroemde Zweedse botanist Carl Linnaeus, die zich liet inspireren door de Griekse mythologie. Omdat er zoveel verschillende varianten van zijn, vernoemde hij de soort naar Proteus, de zeegod die van gedaante kon veranderen. Dat deed hij vooral als hij lastige vragen over de toekomst kreeg. Die kon hij namelijk voorspellen, maar daar had ie blijkbaar niet altijd zin in.

De bloemenwereld was drie eeuwen terug maar een klein wereldje: Gerbera pomponi ‘Gwenn’ (3) is vernoemd naar de Duitse Traugott Gerber, en dat was weer een vriend van Linnaeus. Gerbera’s komen ook uit Zuid-Afrika, ze worden pas sinds 1950 in Nederland gekweekt. Deze bloemen zijn dol op het licht, daar willen ze naartoe, en daardoor schiet hun steel nogal eens in een kronkel.

Ranunculus ‘Elegance’ (5) is een ranonkel. Een delicaat type, met blaadjes die van crêpepapier lijken te zijn. Je ziet het er niet aan af, maar Ranunculus is Latijn voor een klein kikkertje. Ken je dat sprookje nog? Van die kikker die eigenlijk geen kikker was? Je mag ’m kussen. Voor je ’t weet zit je op een roze wolk.

  1. Matthiola
  2. Protea
  3. Gerbera pomponi ‘Gwenn’
  4. Alstroemeria ‘Pink Floyd’
  5. Ranunculus ‘Elegance’

 

Hoe staan jouw bloemen erbij? We zijn benieuwd! Post je een plaatje op Facebook of Instagram (#bloomon)?

Share on: