Slaperige zomer

Slaperige zomer

Met je ogen dicht, languit in het gras, de zon op je huid. Het kan nog steeds! De bloemen van deze week zijn ideaal om bij weg te dromen.

Een bedwelmende bos vandaag. Dat komt vooral door de Papaver Somniferum (4). De slaapbol. De bloemen van deze papaver zijn prachtig, maar de zaadbol vinden wij eigenlijk nog mooier. En we zijn niet de enige die er dol op zijn. Afgezien van de excentrieke looks, heeft ie ook een vrij spacey inhoud. De gedroogde zaadjes kennen we als maanzaad, de bol wordt ook wel maanbol genoemd. Wist je dat je van maanzaad high kan worden? Dat valt nog helemaal niet mee, je moet minstens honderd maanzaadbroodjes wegwerken voor je er wat van merkt. Maar topsporters mijden die broodjes vlak voor de dopingcontrole wel.

De kick zit ’m vooral in het melksap; daar wordt opium van gemaakt. Daarom heb je in sommige landen zelfs een vergunning nodig om ze in je tuin te mogen zetten. Wij beschouwen deze prachtige bol alleen al als geestverruimend genoeg. Vooral heel laten, dan geniet je er het langst van.

De Echinops Ritro (2) is een kogeldistel. Echinops komt van het Griekse echinis, wat egel betekent. Zie je de overeenkomst? Stekelig en rond. Prikkelbaar en prachtig. Net zoiets als ruwe bolster, blanke pit. Een combinatie die wij altijd heel aantrekkelijk vinden. Hommels zijn er trouwens ook fan van.

Chasmanthium Latifolium (5) noemen we hier plataargras. Een naam die gewoon zegt wat je ziet: de bloemaartjes lijken platgeslagen. Het blad heeft iets weg van bamboe, maar deze grassoort is afkomstig van de Noord-Amerikaanse prairy. De hangende aren verkleuren langzaam van groen naar paarsrood. De ideale nazomerbloem, die qua kleur de overgang naar de herfst aankondigt.

De laatste keer dat we de Astilbe Europa (3) in een bos stopten, was rond de Brexit. Ahum. We hopen dat deze roze pluimspirea nu wat beters voorspelt. Iets zachts, iets luchtigs, iets aaibaars… ja, iets liefs. Dat is wat deze bloem uitstraalt. Moet lukken dit keer!

Daarnaast vind je deze week de Dahlia Sweet Love (1) in je bos. Deze bloem is vernoemd naar Dahl. Niet die overheerlijke Indiase linzensoep, of de schrijver van de GVR, maar een Zweedse botanicus. Andreas Dahl om precies te zijn. Begin 19e eeuw waren dahlias echte rijkeluisbloemen, ze waren in die tijd peperduur. Het imago van deze bloem is in twee eeuwen tijd flink aan mode onderhevig geweest. Sinds een paar jaar is hij weer helemaal hip.

We horen en zien graag hoe jouw bloemen erbij staan. Post een plaatje en praatje op Facebook of Instagram – hashtag #bloomon. We zijn benieuwd!

  1. Dahlia Sweet Love
  2. Echinops Ritro
  3. Astilbe Europa
  4. Papaver Somniferum
  5. Chasmanthium Latifolium

 

Share on: