Sterrenregen

Sterrenregen

Het regent sterren deze week. Dus hoog tijd om je geheime wensen paraat te hebben. Wij wensen je alvast een goed begin na de vakantie met deze bos die nog nagloeit van de zon.

Deze bloem lijkt misschien op een margriet, maar de Aster Monte Cassino (5) is een witte herfstaster. En aster betekent ster – zowel in het Latijn als oud-Grieks. Deze witte wolk is vernoemd naar een hoge rots in de buurt van Rome, waar de heilige Benedictus rond 500 een klooster stichtte. De abdij staat er na veel vallen en opstaan nog steeds, en wordt beschouwd als de oorsprong van het westerse kloosterleven. Maar zie deze aster vooral niet als een hint om als een monnik te gaan leven. In tegendeel: de bloem staat symbool voor de liefde!

The Anastasia Star Pink (4) is een bekroonde chrysant. In 2012 geïntroduceerd door een Nederlandse kweker en meteen onderscheiden met de Glazen Tulp. Een ‘pluischrysant’ noemen ze deze. De zachtroze blaadjes met een lichtgroen puntje zijn een aangename aanvulling op de soort: een ster in alle opzichten.

De Ornithogalum Arabicum (3), met zijn gitzwarte ogen in witte bloemetjes, wordt ook wel ‘Ster van Bethlehem’ genoemd. Hemelser kan haast niet. Maar we hebben er ook nog een andere naam voor: vogelmelk – een letterlijk vertaling van de Griekse naam. Dat vogels melk zouden drinken, wisten wij niet. Maar dat mensen de bollen van deze plant kunnen eten wel. Ze zijn te vergelijken met schorseneer. Er is trouwens ook een ornithogalum waarvan de stengel met de bloemknop gegeten wordt als een soort asperges.

De Crocosmia Emily McKenzie (1) hadden we al beschreven op het kaartje bij de bos. In de VS noemen ze dit ‘falling stars’. En iedereen weet wat je bij een vallende ster moet doen… bedenk er snel een!

Alle wensen geregeld? We eindigen met een vreemde eend in de bijt. Of beter gezegd, een vreemde potvis. De Asclepias Moby Dick (2). Ooit zo’n wonderlijke bloem gezien? Als hij openbarst wordt hij nog aparter, dus hou ’m in de gaten. In het Engels noemen ze deze bloemen ook wel ‘monkey balls’. Ahum. Anders dan anders ie zeker. En dat is precies waarom we hem zo leuk vinden.

Wat vind jij van de bos van deze week? We horen het graag op Facebook of Instagram.

  1. Crocosmia Emily McKenzie 
  2. Asclepias Moby Dick
  3. Ornithogalum Arabicum 
  4. Anastasia Star Pink 
  5. Aster Monte Cassino

 

Share on: