Superhelden

Superhelden

Je zou de Griekse god Apollo kunnen zien als een oude superheld. In de bos van deze week laat hij in ieder geval de zon schijnen. Ook Spiderman is van de partij. En daarvoor hoef je niet eens naar de bioscoop.

 

Sommige bloemen hebben nou eenmaal een wat stoerdere naam dan andere. De Grevillea ‘Spider-Man’ (2) is er zo één. De Spiderman die we van de strips en films kennen draagt een blauw met rood pakje, deze versie kiest voor een gele outfit.

Voordat we superhelden hadden, hadden we Griekse goden. Ook die vind je deze week in je bos in de vorm van de Iris ‘Apollo’ (4). Geen wonder dat de bloem met grote witte en gele blaadjes werd vernoemd naar de god van zon en licht. Een echte Don Juan was die Apollo. Deze god had geen tekort aan avontuurtjes en verwekte dan ook heel wat kinderen. Van mannen was Apollo net zo goed gecharmeerd. Toen zijn geliefden Hyakinthos en Kyparissos overleden, besloot hij de eerste te veranderen in een hyacint en de tweede in een cipres. Hoe romantisch.

De Ornithogalum dubium (1) komt uit Zuid-Afrika en wordt ook wel ‘akkermanneke’ of ‘vogelmelk’ genoemd. Eerder werd het gewas familie van hyacint genoemd, maar hij blijkt toch meer gemeen te hebben met asperges. Het akkermanneke was waarschijnlijk altijd al een vreemde eend in de bijt, want ‘dubium’ staat voor dubieus.

Een weekje na Blue Monday, vind je de Freesia ‘Blue Moon’ (3) in je bos. Net als het akkermanneke komt ook deze bloem uit Zuid-Afrika. Eens kijken of dit blauwe bloempje is opgewassen tegen de naweeën van de meest deprimerende dag van het jaar.  

Chaenomeles japonica (5) noemen wij liever Japanse sierkwee. Van de kwee vruchten kan jam of wijn gemaakt worden. Voor de jamrecepten hebben wij een hele handige site gevonden De gele appels zitten trouwens bomvol vitamine C, iets dat in deze tijd van het jaar goed van pas komt.

 

  1. Ornithogalum dubium
  2. Grevillea ‘Spider-Man’
  3. Freesia ‘Blue Moon’
  4. Iris ‘Apollo’
  5. Chaenomeles japonica

 

Sharing is caring: laat je zien hoe jouw bloemen erbij staan? Post een plaatje op Facebook of Instagram, hashtag #bloomon