Tijd voor een tulp

Tijd voor een tulp

Krijg jij iedere maand een bos? Dan is het bij de volgende bos al lente! Wij hebben er zo’n zin in dat we de laatste winterbossen alvast een vleugje voorjaar meegeven. En wat liefde natuurlijk.

Het zal je niet ontgaan zijn: de tulpentijd is aangebroken. De bloem waar ons landje groot in is. Zeg ‘Holland’ in een afgelegen oord aan de andere kant van de wereld, en je krijgt steevast iets met ‘tulips’ terug. Tja, we zijn nou eenmaal de tulpenkampioen. Maar daardoor vinden we ze zelf vaak niet meer zo bijzonder. Om die vergissing de wereld uit te helpen, hebben we een opvallend exemplaar in de bos van deze week gestoken. De Tulipa ‘Bell Song’ (1). Met kleine ijspegeltjes aan de randjes – het kan nog gaan vriezen.

Lelies komen ook uit bollen. En zitten boordevol symboliek. Vrede, liefde, zuiverheid, vrouwelijkheid, hoop, vergankelijkheid: er is in de loop der tijden van alles aan ze toegeschreven. Griekse en Romeinse bruiden droegen in de oudheid een kroon van lelies op hun hoofd in de hoop op een vruchtbaar huwelijk. Later maakte het moedergevoel plaats voor modegevoel: door de eeuwen heen bleven dames over de hele wereld lelies in hun haar of achter hun oor steken. In deze bos zit de Lilium ‘Salmon Classic’ (3) – mét sproetjes, als voorbode op een zonnig voorjaar.

De Ammi visnaga (2) is een kruid, familie van selderij, dille, venkel en wortel. In Egypte noemen ze het Khella. Daar maken ze er al sinds de oudheid thee van tegen nierstenen en allerlei soorten van kramp. De Nederlandse naam spreekt nog meer tot de verbeelding: tandenstokerkruid. De steeltjes van deze bloem worden ook echt gebruikt om mee te stoken, je vindt de gedroogde tandenstokerbosjes op markten in Noord-Afrika.

Je hebt deze week een Chrysanthemum santini bautista ‘Dark’ of Chrysanthemum santini bautista ‘Orange’ (5) gekregen. De naam van de chrysant komt van de oude Grieken: chrys betekent goud en anthemon bloem. Een gouden bloem dus. In China zijn ze al eeuwenlang het symbool voor geluk.

Tot slot nog een lila pluim om het lentegevoel compleet te maken. Dit is de Veronica Smart Clea ‘June’ (4). Ereprijs. Een bloem die volgens het boekje voor ‘echte liefde’ staat. Waarschijnlijk is deze nog niet helemaal open bij aankomst, maar dat komt goed. Moet een beetje groeien natuurlijk, die echte liefde.

 

  1. Tulipa ‘Bell Song’
  2. Ammi visnaga
  3. Lilium ‘Salmon Classic’
  4. Veronica Smart Clea ‘June’
  5. Chrysanthemum santini bautista ‘Dark’ | Chrysanthemum santini bautista ‘Orange’

 

Wij zijn heel benieuwd hoe jouw bloemen erbij staan. Post je een plaatje? We kijken naar je uit op Facebook of Instagram – hashtag #bloomon.