Van het padje

Van het padje

Een roos zonder doornen, Ierse klokken uit Azië, een giga-ui en een wild one… Ontmoet de prettig gestoorde bos van deze week. 

De steel met al die groene belletjes is de Moluccella laevis. Ze rinkelen helaas niet, maar als je goed kijkt verbergen ze stuk voor stuk een piepklein bloemetje… Ze worden ook wel ‘Klokken van Ierland’ genoemd. Tikje verwarrend vinden we zelf: Moluccella komt namelijk uit het westelijke deel van Azië. Hou ‘m lang bij je in de buurt (drogen kan ook!): hij staat symbool voor geluk.

En van een klokkenspel nemen we je mee naar een giga-ui: Allium ‘Gladiator’. Snij een stukje van de steel af en de uiengeur is een feit. Niet verrassend: hij is familie van knoflook, bieslook en prei. Deze gladiator steekt zijn paarse kop overtuigend boven het maaiveld uit, de steel kan wel 1,20 meter hoog worden. (Dat stukje van de steel afsnijden, kan dus best). Allium staat voor overgave en berusting. In andere woorden: “Ik aanvaard je beslissing, maar hou nog altijd van je…’

In comes the ‘Freesia Blue Moon’. Deze bloem staat symbool voor onschuld en onvoorwaardelijke liefde en wordt daarom ook weleens gekoppeld aan het zevende huwelijksjaar.

Wist je dat er tussen de 320 en 600 verschillende soorten anjers bestaan? Deze week vind je de anjer Dianthus ‘Jenny’ in je bos. De botanische naam Dianthus komt van dios (‘god’) en anthos (‘bloem’). Goddelijke bloem dus. Met zo’n naam hoor je natuurlijk in een mannengeur, waar je de Anjer dan ook vaak vindt.

De Eustoma Rosita® ‘Lavender’ is eigenlijk een roos zonder doornen. De naam is een combinatie van de Oudgriekse woorden: eu en stoma: ‘goed’ en ‘mond’. Maar handelaren waren niet zo blij met het woord stoma als bloemennaam en noemen ‘m tot op de dag van vandaag liever Lisianthus. #wijrekenenhetgoed.

 

  1. Dianthus ‘Jenny’
  2. Eustoma Rosita® ‘Lavender’
  3. Freesia ‘Blue Moon’
  4. Allium ‘Gladiator’
  5. Moluccella laevis

 

We willen graag zien hoe je bos er bijstaat! Deel je foto op Facebook of Instagram – met #bloomonnl.