Verleidelijk

Verleidelijk

Groen om van bij te komen, oranje voor de vlinders en geel als goud. Bloemen zijn de beste verleiders ter wereld, we vallen er allemaal steeds weer voor. En dan dragen ze vaak ook nog kostbare schatten met zich mee.

Zie jij ook overal waar je komt bolchrysanten staan? Dit is dé tijd van de chrysant. Wij houden van seizoensbloemen, dus hij hoort erbij, maar graag een beetje anders dan anders natuurlijk. Deze Chrysanthemum Anastasia Green (4) heeft wel iets van een wuivende zeeanemoon. En dan die kleur! Daar moet een ambitieuze veredelaar flink zijn best op hebben gedaan. Volgens de kleurenpsychologie werkt groen overigens uitstekend tegen negatieve gedachtes. Pittig weekje achter de rug? Gedoe met een collega? Of loop je te balen van een gemiste kans? Focus even op deze groene tentakels, dat helpt!

De Asclepias Tuberosa (3) is helemaal in tune met de oranje gloed van deze bos. Deze Noord-Amerikaanse zijdeplant heeft kleine haartjes op de stengels en bladeren. En is een kei in het verleiden van vlinders – de kleur en geur zijn onweerstaanbaar voor ze. Daarom noemen ze deze soort ook wel butterflyweed.

Dit blad komt recht uit het tropisch regenwoud. Nou ja, ooit wel. De Monstera (5) is een gatenplant. In de jaren ’80 en ’90 zag je ze veel in huiskamers staan: een echte retro kamerplant. Het blad kan heel groot worden. ‘Lobben’ heten die vingers, en ja, er zitten dus gaten in. Juist dat grillige maakt ze zo mooi, vinden wij. Deze planten kunnen trouwens eetbare vruchten krijgen, die schijnen te smaken naar een mix van banaan en ananas. Maar het duurt wel een jaar voordat de vruchten rijp zijn en het veilig is om ze te eten – vóór die tijd zijn ze giftig. Konden wij natuurlijk niet op wachten.

Solidago (2) is guldenroede. Er is een tijd geweest dat deze bloem als onkruid werd beschouwd, maar inmiddels is hij weer hartstikke populair. Niet alleen in de tuin, maar ook in de thee. Homeopaten waren er altijd al dol op: deze gele pluim helpt tegen nierklachten, reuma, jicht en bij het genezen van wonden. Nog een wetenswaardigheid: er zit rubber in. Het lukte uitvinder Thomas Edison zelfs er rubber van de maken, maar na zijn dood heeft helaas niemand die uitvinding opgepikt.

De Calla lelie wordt ook wel Zantedeschia genoemd, naar de Italiaan die hem meenam uit Zuid-Afrika. Deze variant heet Calla Captain Odeon (1). Waar die kapitein vandaan komt, weten we niet, maar odeon is Grieks én Latijn voor een concertgebouw of theater. De kelk heeft inderdaad wel een beetje de vorm van een amfitheater. Maar wij hebben hem vooral uitgekozen vanwege de adembenemende kleur van een intense zonsondergang. Das nog eens oranje. Zeg maar zonovergoten. Vonden wij wel passen bij deze nazomerse hittegolf.

We zien graag hoe jouw bloemen erbij staan. Post een plaatje op Facebook of Instagram – hashtag #bloomon. We zijn benieuwd!

  1. Calla Captain Odeon
  2. Solidago
  3. Asclepias Tuberosa
  4. Chrysanthemum Anastasia Green
  5. Monstera

 

Share on: