Volhouders

Volhouders

De kortste dag ligt alweer achter ons. En dat geldt inmiddels ook vaak voor onze voornemens. Maar voorlopig moeten we het nog even doen met de winter! Voor wie wel wat aanpak-inspiratie kan gebruiken; deze week een ode aan onze volhouders. Stuk voor stuk doorzetters waar we wat van op kunnen steken.

Chasmanthium latifolium (4) – de chique naam voor plataargras – is zo’n doorzetter. De platte bloemaartjes van dit frisgroene siergras hangen er altijd lekker ontspannen bij. En met die houding schopt ‘ie het ver. Heel ver. Want ook als droogbloem is plataargras prachtig. En als je écht de tijd voor ‘m neemt, zie je ‘m tijdens de bloei van groen naar paarsrood verkleuren.

Wie je niet zo snel van kleur ziet verschieten is de Ageratum housonianum ‘Blue Horizon’ (1). De naam is afgeleid van het Griekse ‘ageratos’ dat eeuwig jong betekent. Simpelweg gekregen omdat deze paarsblauwe beauty haar kleur zo lang vasthoudt. Door haar draadachtige blad wordt ze ook ook wel floss flower genoemd. Lekker clean – en daar houden we nogal van.

We konden het niet laten om ook een tak tandenstokerkruid toe te voegen: de Ammi visnaga (3). Nog zo een die wel tegen een stootje kan. Dat moet ook wel, want in Marokko worden de gedroogde steeltjes als tandenstoker gebruikt. Tot op de dag van vandaag wordt er van dit kruid ook thee gemaakt om nierstenen en allerlei vormen van kramp tegen te gaan.

En met een naam als Veronica Spray Diana (5) moet je wel sterk in je schoenen staan. Ze heeft met haar frisse kleur en kaarsrechte rug alle vertrouwen in wat komen gaat. En wij ook. Want met de Prunus persica ‘Corinthian Pink’ (2) krijg je dan uiteindelijk toch een eerste sneak peek in de lente. De eerste roze bloesem staat al te popelen om straks van de tak te spatten en laat ons allemaal zien dat het lange wachten op de lente ‘t meer dan waard is. Dus nog even de schouders eronder en kin in de lucht in deze tweede helft van de winter; voor je ’t weet zitten we weer buiten!

  1. Ageratum Houstonianum ‘Blue Horizon’
  2. Prunus Persica ‘Corinthian Pink’
  3. Ammi Visnaga
  4. Chasmanthium Latifolium
  5. Veronica Spray Diana

 

Op de eettafel, je werkplek of het dressoir; waar staan jouw bloemen deze week? We zijn benieuwd! Post jouw bos op Facebook of Instagram, hashtag #bloomon.

Share on: