We gaan voor goud

We gaan voor goud

We houden het nog even vol, de knalkleuren. Omdat het hoogzomer is, we naar Rio gaan en ook nog eens de bloemetjes buiten zetten op de Amsterdamse grachten.

Deze week is het Gay Pride. Amsterdam is zelfs de hoofdstad van Europride dit jaar. Zaterdag is de uitsmijter met groot spektakel op de grachten tijdens de Canal Pride. ‘Roze zaterdag’, mét heel veel regenboogvlaggen natuurlijk. Wist je trouwens dat roze ook in de eerste regenboogvlag uit 1978 zat? Toen had ie nog acht strepen in plaats van zes. Wij hebben er voor alle zekerheid maar gewoon zoveel mogelijk kleuren ingestopt vandaag. Onze eigen regenboogbos. Kun je alle kanten mee op!

De pimpelpaarse Allium Summer Drummer (4) mag natuurlijk niet ontbreken op een beetje parade. Trommelknots-uien, noemen sommige kwekers ze hier. De stengels van deze reuze-ui kunnen wel 1,75 m worden, met uitschieters van 2,50 m! En de pompon bovenop is al snel 15 centimeter in doorsnee. Een echte kampioen dus.

Maar één letter erbij en je krijgt iets heel anders: klein maar fijn. De Germini Pomponi Fanta (3) heeft eigenlijk weinig met pompons te maken. Maar dit kleine zusje van de gerbera is wel behoorlijk ‘Fanta’ – goed voor het oranjegevoel. Hebben we namelijk ook nodig dit weekend: op vrijdagnacht is de openingsceremonie in Rio. Wij zetten in op de meeste medailles ooit!

Daarom zit de Chrysanthemum Anastasia Sunny (1) erbij. De naam van de chrysant komt net als de spelen van de oude Grieken: ‘chrys’ betekent goud en ‘anthemon’ bloem. Een gouden bloem dus. Vroeger waren ze allemaal geel. In China zijn ze al eeuwenlang het symbool voor geluk. Dat wensen we onze toppers in Rio zeker toe.

De Liatris Spicata (5) is nog zo’n hoogvlieger. Hij heet hier Lampenpoetser. Kun je vast ook medailles mee poetsen. Dit is een eigengereid type: hij bloeit van boven naar beneden en niet van onder naar boven. Zoals sterretjes branden dus. De Leucospermum Nutans (2), ‘het knikkend speldenkussen’, doet ons ook al aan vuurwerk denken. Om al die mooie zomerse feesten en prijsuitreikingen mee af te sluiten. Wij kunnen ons de spectaculaire show in Londen nog goed herinneren. Gelukkig weten ze in Rio wel wat feesten is – komt goed.

Hoe staan jouw bloemen erbij? We zien het graag! Post je een foto op Facebook of Instagram

  1. Chrysanthemum Anastasia Sunny
  2. Leucospermum Nutans
  3. Germini Pomponi Fanta
  4. Allium Summer Drummer
  5. Liatris Spicata

Share on: