Winters sprookje

Winters sprookje

Geniet jij ook zo van die pastelroze lucht aan het einde van de middag? Het geeft de wereld iets sprookjesachtigs. Deze eerste decemberbos is erop geïnspireerd.

Buiten is het guur en koud, maar tussen vier en vijf kleurt de lucht nog altijd prachtig pastelroze. Binnen wordt het tijd voor warme sokken bij de open haard. Dit is de maand van cadeautjes bij kaarslicht, van mannen met baarden en puntmutsen, van winterse sprookjes vol symboliek. Met feesten waar je soms stiekem een beetje tegenop ziet, en die je toch niet wilt missen.

Met de Eustoma Arena Champagne (4) laten we de kurk vast knallen. Waarom nog een hele maand wachten met zoiets heerlijks? Waarschijnlijk wist je al dat Eustoma en Lisianthus dezelfde bloem zijn. Maar wat dacht je van de Japanse naam, een echte tongbreker: Torukokikyo. De Lisianthus komt oorspronkelijk van de Noord-Amerikaanse prairie, maar werd groot gemaakt in Japan. Wij vinden dit een romantische bloem. En we denken aan bubbels, met dank aan de veredelaar van deze variant.

De sterke verhalen over Nerines hebben we al vaker verteld: over die schipbreuk voor de kust van Guernsey. Dat schip zat vol bollen uit Zuid-Afrika – ‘kliplelies’ – die na dat avontuur vernoemd werden naar de Nereïden, de verleidelijke zeenimfen uit de Griekse mythologie. Dit is de Nerine Biancaneve (2), die ook nog vernoemd is naar een andere sprookjesachtige dame. Biancaneve is de Italiaanse naam van Sneeuwwitje. De meeste nerines die je ziet zijn roze, maar dit is dus een witte, de uitzondering in het rijtje van vandaag. Wij hopen op sneeuw deze maand!

Nog zo’n begeerde schone: de Amaryllis Darling (1). In de taal van bloemen staat de amaryllis voor verlangen. En dan noemen ze haar in de VS ook nog ‘naked lady’. Deze bloem heeft geen blad, ze moet het met haar fluwelen bloemblaadjes doen. De correcte botanische naam is eigenlijk Hippeastrum, wat letterlijk ridderster betekent.

De Lilium Candy Blossom (5) is het snoepje van de week. Een lelie met dubbele bloemen, maar geen stuifmeel. Deze lieflijke lelie geeft dus geen vlekken – een megavoordeel.

Om het sprookje te besluiten nog een lichtroze ranonkel. De Ranunculus Elegance (3). Ranunculus is Latijn voor een klein kikkertje. We weten allemaal dat een kikker zomaar iets heel anders zou kunnen zijn. Wie op een prins wacht, mag ’m kussen. Wie zijn prins al heeft gevonden, kan zich erdoor laten inspireren tot iets heel anders. Heb je je surprises al af? Moet je dit zien: je kunt ze zelf maken van crêpepapier! Daar scoor je gegarandeerd mee op 5 december.

  1. Amaryllis Darling
  2. Nerine Biancaneve
  3. Ranunculus Elegance
  4. Eustoma Arena Champagne
  5. Lilium Candy Blossom

Wij zijn heel benieuwd hoe jouw bloemen erbij staan. Post je een plaatje? We kijken naar je uit op Facebook of Instagram – hashtag #bloomon.

 

Share on: