Wow

Wow

Waarom willen we stiekem toch allemaal voldoen aan het standaard schoonheidsideaal? Wij trainen onszelf in anders kijken. En we oefenen op onze bloemen. Een pluim die ondersteboven bloeit, of een bloem met een baard – mooi hoor.

We hadden het nog over de spiegel vandaag. En de ingewikkelde relatie die je daarmee kunt hebben. De een kijkt er net wat te vaak in, de ander mijdt ’m liever. En dan die kritische blik… Er is meestal meer dan genoeg te zien dat niet aan ons schoonheidsideaal voldoet. En ook al kun je dat spleetje, rimpeltje, of vlekje nog zo charmant vinden bij een ander, zelf zijn we liever helemaal gaaf en standaard.

We wisten het allang natuurlijk, maar het moet nog even inzinken: de afwijking van de standaard is juist interessant. Wij maken er een sport van om onze bloemen niet standaard te laten zijn. Daarom is de Liatris Spicata (1) onze mascotte vandaag. Deze ‘lampenpoetser’ bloeit tegendraads: als een van de weinige bloemen van boven naar beneden. Dat maakt deze borstelige beauty uniek.

De eerste gerbera met van die dunne sprietige blaadjes werd ook een beetje meewarig bekeken. Dat is geen standaard bloemblaadje nee. En precies dat maakt ’m zo leuk. Dit warrige type is de Gerbera Spider Red (2). Gerbera’s hebben trouwens nog een afwijking: ze groeien sterker naar het licht dan de meeste bloemen. Daardoor schiet hun rechte steel soms ineens in een kronkel.

De Leucadendron Jester (4) komt uit Zuid-Afrika. Cone-bush is de Engelse naam. Die heeft ie te danken aan het dennenappeltje dat bovenin groeit. Daar zitten de zaden in. Wat typisch is aan deze plant is dat de voortplanting nogal ingewikkeld is. Bij de helft van alle soorten is dat dennenappeltje namelijk nogal overprotective. Pas als de hele struik afbrandt laat hij zijn zaadjes los. Tikje extreem, maar het maakt ’m wel boeiend.

Antirrhinum Potomac (5) is een leeuwenbek. De botanische naam komt van het oud-griekse antirrhinon, dat zoiets betekent als ‘lijkt op een snuit’. Heb jij als kind ook in die bloemetjes staan knijpen om het bekje open en dicht te laten gaan? Tot je te hard kneep… Deze wijdverbreide soort komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied. De plant is dan ook een echte zonaanbidder, maar de bloem niet! Dus zet ’m vooral niet in de volle zon vandaag. Zal de rest ook blij mee zijn, de hele bos blijft langer goed zonder zon.

De Iris Germanica (3) is een baardiris. De Nederlandse naam is te danken aan dat sikje op het onderste blad – bedoeld om hommels te verleiden. Maar ook als je niet van baarden houdt, kan deze bloem onweerstaanbaar zijn. Al in de oudheid werd de geur van de wortels beschouwd als een afrodisiacum. Van de bloemen en de wortels wordt nog steeds parfum gemaakt. De soortnaam komt van Iris, de Griekse Godin van de Regenboog. Omdat ze er in zoveel kleuren zijn natuurlijk. We hebben een intens blauwe voor je uitgezocht. Moet je zien hoe mooi. Wow. Zeg dat maar es tegen de spiegel.

  1. Liatris Spicata
  2. Spider Red
  3. Iris Germanica
  4. Leucadendron Jester
  5. Antirrhinum Potomac

We zijn heel benieuwd hoe jouw bloemen erbij staan. Post je een plaatje? We kijken naar je uit op Facebook of Instagram – hashtag #bloomon.

 

Share on: