Zie ik daar een ananas?

Zie ik daar een ananas?

Over twee weken is het al oud en nieuw! Het leek zover weg, maar ineens is het jaar bijna voorbij. Laat je niet opjagen door alles wat je nog moet doen, komt goed. Mañana. Of volgend jaar. Om het luchtig te houden hebben we vandaag een zoete, zonnige verrassing voor je.

Ja, het is een Ananas (3) in de small bos van deze week (voor als je nog twijfelde). Ananas is de naam die de Tupi-indianen in Zuid-Amerika eraan gaven. Betekent zoiets als ‘geweldige vrucht’. Die vrucht ontstaat trouwens uit allemaal kleine besjes die met elkaar vergroeien. Columbus en zijn Spanjaarden die daar voet aan land zetten, vonden het net een grote dennenappel. Zo zijn ze – via piña – aan de naam pineappel gekomen in het overgrote deel van de wereld.

Viburnum tinus (5) noemen wij hier een sneeuwbal. Hij bloeit namelijk in de winter met een witte (of lichtroze) halve bol. Deze krijgt ook besjes. Zwarte. Als de bestuiving lukt tenminste. Daar zijn namelijk insecten voor nodig, en die laten zich in de winter maar weinig zien.

The Rosa ‘Julischka’ (4) is een roos die het licht zag in 1974. Het jaar waarin Eddy Merkx voor de vijfde keer de Tour de France won, radiopiraat Veronica voor de laatste keer uitzond vanaf de Noordzee, en David Bowie zijn single Rebel Rebel uitbracht. Een rebels jaar dus, en een prachtige roos om dat te vieren.

Van alstroemeria’s bestaan wel 65 varianten. Dit paarse exemplaar is de Alstroemeria ‘Cleo’ (1) . De bijnaam Incalelie verraadt de herkomst:  Zuid-Amerika. Het is een bergbloem, ontdekt in de bergen van de Andes. Heb je al eens goed naar de blaadjes gekeken – de groene? Die maken een half pirouetje zodra ze de steel verlaten. Je kunt een alstroemeria altijd aan die gedraaide blaadjes herkennen.

Zantedeschia ‘Cantor’ (2) is een dieppaarse, bijna zwarte kelk. Een moerasplant, die beter bekend staat als Calla lelie. Zantedeschia is de naam van de Italiaan die hem meenam uit Zuid-Afrika; Calla vertelt meer over de bloem. Dat is Grieks voor ‘mooi’. Tja wat kunnen we daar nou nog aan toevoegen.

We wensen je mooie dagen!

  1. Alstroemeria ‘Cleo’
  2. Zantedeschia ‘Cantor’
  3. Ananas
  4. Rosa ‘Julischka’
  5. Viburnum tinus

Sharing is caring: laat je zien hoe jouw bloemen erbij staan? Post een plaatje op Facebook of Instagram, hashtag #bloomonl

 

Share on: