Zin in een feestje

Zin in een feestje

Een bos vol oranje en flamboyante types vandaag, om alvast in de stemming te komen voor het verjaardagsfeestje van de koning volgende week. Zou Willem ook al aan het aftellen zijn?

Die oranje tulp kon natuurlijk niet missen: Tulipa ‘Avignon Parrot’ (2). Mét franje, speciaal voor de koning en de koningin. Wij vinden tulpen hoe dan ook een feest. Stort jij je volgende week in het feestgedruis of wil je juist de stad uit op koningsdag? Dan is nu het moment om een wandeling door de tulpenvelden in Zuid- of Noord-Holland. Ze staan in bloei en zijn adembenemend.

Brodiaea komt ook uit bollen, maar dan wel van overzee. Ze komen van oorsprong uit Californië. In je bos zit een Brodiaea laxa ‘Silver Queen’ of Brodiaea laxa ‘White Cloud’ (3). Beide met een wolk van witte sterretjes – soms wel 25 – op een stengel. Deze soort wordt trouwens ook wel Triteleia genoemd.

En hoera, ze zijn er weer: pioenrozen! We hebben vandaag de Paeonia ‘Coral Charm’ en de Paeonia ‘Coral Sunset’ (1). Allebei koraalroze en fluffy. Marco Polo omschreef ze ooit als “rozen zo groot als kolen”. De soort is vernoemd naar Paieon, de Griekse god van de genezing. De wortels zouden koortsverlagend en bloedstelpend zijn. We hebben het niet uitgeprobeerd, maar pioenen zijn wel bloemen om blij van te worden en dat doet sowieso goed.

Celosia argentea cristata (4) is een hanenkam. Een fascinerende flamboyante verschijning, die ons vooral doet denken aan koraal in een blauwe zee op een warm tropisch eiland. De Griekse naam, Celosia, komt van kelos, wat verbrand betekent. Vurig type dus. En dorstig bovendien. Dus hou het water in de gaten.

De Ornithogalum dubium (5) is afkomstig uit het zuidelijkste puntje van Afrika en de enige oranje in zijn soort. De meeste Ornithogalums hebben witte stervormige bloemetjes, waaraan ze de bijnaam Ster van Bethlehem te danken hebben. Maar deze flamboyante variant is dus een vreemde eend in de bijt. Vandaar misschien de toevoeging dubium, wat twijfel betekent. Wij twijfelen nergens over: wij gaan gewoon voor het oranjefestijn natuurlijk.

 

  1. Paeonia ‘Coral Charm’ | Paeonia ‘Coral Sunset’
  2. Tulipa ‘Avignon Parrot’
  3. Brodiaea laxa ‘Silver Queen’ |  Brodiaea laxa ‘White Cloud’
  4. Celosia argentea cristata
  5. Ornithogalum dubium

 

We zijn altijd benieuwd naar jouw bos en wat je ervan vindt! Deel je foto op Facebook of Instagram – met #bloomonnl.