Zomers geluk

Zomers geluk

Een vlambloem, een Chinese ster en wereldvrede: een rijtje vol goede voortekenen vandaag. Dat voorspelt alvast veel moois voor het laatste deel van de zomer – die is nog lang niet voorbij, hij duurt nog een hele maand!

Phlox. ‘t Klinkt als een hartgrondige vloek, maar het is Grieks voor vlam. De wilde soort is namelijk knalrood. Dit zachtroze exemplaar heet Phlox Amy (1). Doet het ook goed in de tuin. Helaas vinden konijnen en herten het ook een lekkernij. Als die zichzelf weer eens op je Phloxen getrakteerd hebben, brul dan gerust ‘Phlox!!!’. Klinkt hoe dan ook een stuk beter dan tien andere verwensingen. In een vaas op tafel is deze romantische bloem sowieso veilig voor geknabbel.

De Clarkia (2) is familie van de teunisbloem. Vernoemd naar de Amerikaanse ontdekkingsreiziger William Clark, die deze soort begin 19e eeuw ontdekte tijdens de befaamde ‘Lewis and Clark’ expeditie: de eerste tocht door het westen van Amerika naar de Grote Oceaan, die wel twee jaar duurde. Onderweg ontdekten de heren bijna 200 nieuwe planten en nog meer dieren die nog niet eerder beschreven waren. En ze maakten natuurlijk ook kennis met de Indianen. Spelling was overigens niet Clarks sterkste punt; in zijn reisverslagen schreef hij Sioux maar liefst 27 keer anders.

In het midden staat één van onze favorieten: de Delphinium Völkerfrieden (3), een bloem met een missie. Völkerfrieden betekent ‘vrede tussen volkeren’. Als je het ruim bekijkt, is dat wereldvrede. Wij worden van de kleur alleen al blij. En dan zijn voornaam nog: delphinium betekent dolfijn. Die hebben van nature ook iets vrolijks en vreedzaams. Met deze prachtige ridderspoor kun je het wat ons betreft echt nooit fout doen.

Daarnaast een aparte tak. De blaadjes zijn zo fijn dat het bijna draadjes lijken. Misschien dacht je aan een varen, maar dit is de Asparagus Plumosus (4) – inderdaad een asperge! Wij kennen vooral het gedeelte onder de grond. Maar het groen dat na de lente boven de grond doorgroeit, neemt zonne-energie op die onmisbaar is voor de heerlijkste asperges in de volgende lente. Die echte verse uit Limburg, wij hebben er nu alweer trek in.

De laatste in het rijtje is een aster. De Callistephus Chinensis (5) – probeer dat maar eens te zeggen na een paar biertjes bij de barbeque. Je kunt het jezelf ook makkelijk maken met ‘Chinese aster’. Waarom hij zo heet? Omdat hij uit China komt natuurlijk. Moeten we ook nog heen trouwens. Wordt nog een druk jaar!

1. Phlox Amy
2. Clarkia
3. Delphinium Völkerfrieden
4. Asparagus Plumosus
5. Callistephus Chinensis

Hoe staan jouw bloemen erbij? We zien het graag! Post een foto op Facebook of Instagram met #bloomon.

Share on: